Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Възстановяване от спортни травми Рехабилитация и физическа терапия с Бодиблейд

Рехабилитация и физическа терапия с Бодиблейд

Рехабилитация и физическа терапия с Бодиблейд - изображение

Бодиблейд е едно от последните творения в света на тренировките и възстановяването, който все повече навлиза и в рехабилитационните програми в Западна Европа и най-вече в САЩ. Този уред не е нещо впечатляващо като визия, той представлява метален тънък лист с леки утежнения в двата края и с широка ръкохватка в средата. Нищо, което не можете да си направите сами в домашната ви работилница, макар че на запад този уред струва над 100 долара, но както знаете, американците правят пари и от въздуха. И все пак, този уред е доста ефективен, като използва вибрациите на металния лист, за да накара мускулите да трептят, а това с Бодиблейд се получава по над 270 пъти в минута. Благодарение на това се получават доста предимства, включително:

  • Повишаване на цялостната сила на тялото, баланса и координацията

  • Подобрена стабилност на ставите и тяхната гъвкавост

  • Повишаване на сърдечно-съдовата издръжливост

  • По-силни и бързо реагиращи мускули в средната част на тялото

  • Увеличена мускулна издръжливост

  • Ефективно натоварва всички мускулни групи в тялото и така увеличава горенето на калории

За целите на рехабилитацията, елементите, които ще ви донесат полза са стабилизирането на мускулите, силата, издръжливостта, баланса и координацията. Да, с Бодиблейд ще можете да се възстановите след претърпени здравословни проблеми, свързани със скелетно-мускулната структура на тялото.


Стабилизация

В човешкото тяло има около 640 мускула, а като изключим най-познатите като гърди, рамене, трапец, бицепс, трицепс, гръб, бедра, седалищни мускули и прасци, дали остават много други мускули? Да, има цял ансамбъл от малки мускули, които служат за подкрепа и подготовка на по-фините движения. Ако тези малки балансиращи мускули не са добре подготвени и тренирани, те са основната причина за контузиите. Когато те работят добре, цялостната мускулатура е в перфектно състояние. Това се дължи на фактът, че ако малките мускули са бавни и не реагират добре на бързите движения на тялото, това води до липса на защита за големите мускули и от там идват проблемите.

Сила

Развиването на сила е от решаващо значение за защита на костите, сухожилията органите на тялото. Силата е важна за за преодоляване на земната гравитация. Чрез работата с Бодиблейд, вие не само ще постигнете сила в мускулите, а и в основната система, която включва съединителните тъкани (сухожилията), прикрепящи мускулите към костната структура. Чрез тренировката за възстановяване с Бодиблейд, най-големия плюс е, че се работи за двата типа мускулни влакна, а именно бързо потрепващите и бавно потрепващите.


Издръжливост

Тя е много важна при рехабилитацията и възстановяването, като осигурява мускулната работа за по-дълго време, преди да настъпи умората. Ако човек не притежава достатъчна издръжливост, той няма как да има контрол над тялото си, мускулите не се подчиняват и това води до лоша стабилност. С тренировката с Бодиблейд, мускулите се научават да работят за по-дълъг период от време, в резултат на постоянното въздействие върху мускулите и стотиците им потрепвания за много кратко време. Така човек може да изпълнява различни движения дълго време и с правилната стойка.

Мощ

Тренировката на мускулната система само за сила не е достатъчна. Силата трябва да бъде част от рехабилитацията, но тя е недостатъчна. Мощта от своя страна също е мярка за силата, но представена възможност за преминаване на определена дистанция в течение на времето. Скоростта е ключов елемент, когато обсъждаме мощта. Когато се работи с Бодиблейд, тялото се научава да реагира бързо на външните стимули, а мускулната и нервната системи ще комуникират по-точно и навременно.

Баланс и координация

Балансът е толкова важен, тъй като той представлява същината на добрата сила, издръжливост и мощ, взети заедно. Когато притежавате добър баланс и контрол на тялото, вие ще имате и добра координация на движенията. Това е много важно, тъй като способността да включите някои от по-малките мускули при загуба на баланс в подходящия момент, може да ви спаси от падане. Може би не знаете, но възрастните хора обикновено падат на земята не толкова от слабост на мускулите, колкото от неспособността им на тялото да запази баланс, поради по-бавната реакция на мускулното свиване или разгъване. Чрез използването на Бодиблейд, тялото бива предизвиквано да прави много бързи и точни движения, с което се подобрява крайната двигателна функция във всички възрасти.

Бодиблейд е перфектен избор за всички форми на рехабилитация, включително предоперативни и следоперативни упражнения, при увреждане на гръбначния мозък, при инсулт, а също и след изписване от болничните заведения, в домашни условия. Както ви споменах, този уред може лесно да бъде изработен с почти подръчни материали, нужен е гъвкав метален лист с дължина около 1,2 метра и широчина, която е достатъчно тънка, че да може да бъде обхваната в дланта. В средната част се монтира ръкохватка, която може да бъде и от парче маркуч или от дърво, а в краищата се добавят леки утежнения, за да се повиши трептенето и огъването на металния лист, с което да се увеличи и съпротивлението. Другият начин за създаването на този уред за рехабилитация на мускулите е с по-дълга дървена летва, която притежава необходимата здравина и гъвкавост. Вижте видеото по-надолу!


Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиЗаведенияСпециалистиАлт. медицинаСпортЛюбопитноОрганизацииНормативни актовеЛайфстайлКлинични пътекиИсторияЛеченияОбразование