Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Подпомагащи метаболизма Рибеното масло - природният фетбърнър, превръщащ съхраняващите мазнини клетки в такива, които изгарят мазнините

Рибеното масло - природният фетбърнър, превръщащ съхраняващите мазнини клетки в такива, които изгарят мазнините

Рибеното масло - природният фетбърнър, превръщащ съхраняващите мазнини клетки в такива, които изгарят мазнините - изображение

Дълго време, хората са гледали на мазнините просто като на място, където се съхраняват излишните калории. През последното десетилетие, научните изследвания доказаха, че те са много повече – в действителност, те са доказателство за повишено възпаление на тъканите, високо ниво на триглицериди, високо кръвно налягане, инсулинова резистентност и по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания и различни видове рак, наред с доста други здравословни проблеми.

Едва ли има някой, който да не търси начин за справяне с излишните мазнини в тялото си. Полагат се усилия в тренировките, правят се всякакви революционни диети и се приемат чудотворни добавки, много от които дори са потенциално опасни за здравето.

И все пак, има един продукт, който е „оцелял“ след множество научни тестове и се е доказал като изключително ефективен – това е рибеното масло. Този най-богат на омега-3 мастни киселини източник в природата може да предотврати редица сериозни здравословни проблеми. Но тук ще го разгледаме от гледна точка на фитнеса и по-точно за способностите му да помогне на тялото да изгаря повече мазнини.

Повишеният прием на омега-3 мастни киселини ускорява загубата на мазнини чрез забързване на метаболизма и потискане на апетита, а в същото време ефективно управлява неблагоприятните последици от затлъстяването, с което подобрява общото здравословно състояние.

Много изследвания вече доказаха, че омега-3 мастните киселини могат да намалят възпаленията в тялото и да подобрят инсулиновата чувствителност, като тези две неща са от решаващо значение за загубата на мазнини и производителността на мускулите. Но сега, ново голямо проучване на университета в Киото достигна до изключително заключение: рибеното масло всъщност трансформира клетките, съхраняващи мазнините, в такива, които ги изгарят.

Може би ще се учудите как се случва това. На първо място, не всички мастни клетки са отговорни за съхранението на мазнини. Всъщност, съществуват два вида мастни клетки в човешкото тяло, известни като „бели“ и „кафяви“. Първият вид е отговорен за съхранението на мазнини, за да поддържа енергийните доставки, докато ролята на втория вид е в метаболизма на мазнините, за да се поддържа стабилна температура на тялото.

В това проучване, изследователите сравняват ефектите на богатата на мазнини диета без консумацията на рибено масло (първа група), с диета, с високо съдържание на мазнини, голяма част от които идват от рибеното масло (втора група). За целите на изследването са използвани лабораторни мишки, като първата група е натрупала средно между 5 и 10% повече мазнини, в сравнение с втората група.

Според авторите на проучването, това се случва, тъй като консумацията на рибено масло увеличава броя на трети вид мастни клетки, наречени „бежови“, които принуждават организма да метаболизира мазнините, вместо да ги запази за по-късно.

Това означава, че рибеното масло е в състояние не само да предотврати натрупването на излишни мазнини, но и да увеличи капацитета на изгаряне на мазнини в организма.

Ръководителят на проучването, Теруо Кауада, казва: „ Хората отдавна знаят, че хранителните навици в Япония и в Средиземноморието допринасят за дълголетието и за добрия външен вид, но защо тези кухни са толкова полезни беше дискусионно. Сега вече имаме много добра представа защо това е така.“

Сега вече знаете, че рибеното масло има невероятен потенциал за изгаряне на излишните мазнини в тялото... Защо не го включите във вашия хранителен режим?

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиХрани и ястияИсторияЛюбопитноПрезентацииСпортЛайфстайлДиетиАлтернативна медицинаХранене при...НовиниТестовеПсихологияРецептиБотаникаЛеченияКалкулаториПроизводители