Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Стадиони Рунгнадо Мей Дей

Рунгнадо Мей Дей

Рунгнадо Мей Дей - изображение

Рунгнадо Мей Дей или стадион Първи Май е много целево спортно съоръжение в Пхенян (Северна Корея), което е завършено на първи май 1989 година. Това е най-големият стадион в света по капацитет. Към настоящият момент се използва от националния футболен отбор на Северна Корея, а също и за лекоатлетически състезания, но основно за масови игри, наречени „Ариранг“. Разполага със 150 000 седалки, като по този показател е 1-ви в света сред стадионите и 12-ти сред спортните съоръжения.

Името му идва от комбинацията на името на архитекта му – Ислет Рунгнадо и деня на труда 1 май, в който е било и откриването му. Покривът му е съставен от 12 арки, които са разположени в кръг, като идеята е била той да прилича на цвят от магнолия. Застроената площ, която заема стадиона е в размер на 207 000 м2, като най-високите части на покрива се извисяват на 60 метра над земята.

Стадион Рунгнадо Мей Дей е най-известен със своите огромни спектакли и шоу програми в чест на лидер на КНДР Ким Ир Сен и в последствие на Ким Чен Ир и Ким Чен Ун. През 2002 година между юни и юли са проведени най-масовите народни игри Ариранг, които включват гимнастически и художествени изпълнения, като в тях вземат участие над 100 000 души, а зрителите по трибуните са почти двойно повече. Постижението е записано в рекордите на Гинес.

Стадионът разполага с различни зали за тренировки, кътове за отдих, закрит плувен басейн, сауни, леглова база и други, които са необходими за обучението и удобствата на спортистите. В Рунгнадо има и ресторанти и зали с големи екрани, а също и открита и закрита състезателна писта.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайл