Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Боен спорт Самбо

Самбо

Самбо - изображение

Самбо е руско бойно изкуство и боен спорт, като името му произхожда от съкращението САМоотбрана Без Оръжие. Това е сравнително модерно бойно изкуство, което започва да се използва при обучението на Червената армия в началото на 20-те години на ХХ век, за да се подобри способността и за справяне с противник в ръкопашен бой.

В самбото се използват техники от други бойни изкуства и спортове като японско джудо (то е базата на самбото), борбата, арменския кокх, грузинската чидаоба, румънската тринта, татарския кьораш, узебксия кураш, монголския капсагай и азерския гюлеш.

Пионерите на самбото са Виктор Спиридонов и Василий Ошчепков. Последният умира в затвора през 1937 година, след като е обвинен, че е японски шпионин, заради многото му познания за джудото, придобити от Кано Джигоро, който е и основател на този боен спорт. Спиридонов и Ошчепков създават независимо един от друг бойни стилове, които са обединени в крайна сметка под името самбо.

Анатолий Харалампиев, който е ученик на Василий Ошчепков е създател на спортното самбо, като през 1938 година, то е включено в списъка на официалните спортове в СССР.

Стилове в самбото

Съществуват три признати вариант на самбото:

Спортно самбо – то стилистично наподобява много на свободната борба и на джудото, но има някой разлики в правилата. Например, самбото позволява различни ключове на краката, докато в джудото заключване се допуска само на ръцете.

Бойно самбо – то е заемка от бойното изкуство на армията, като силно наподобява на ММА, включително ударите и граплинга. Състезателите са облечени с куртка като в джудото, но долнището им е къс панталон. Те имат ръкавици като в смесените бойни изкуства, а понякога и каски (в аматьорските състезания). Първото световно първенство по бойно самбо се проведе през 2001 година.

Самбо свободен стил – създадено е от Американската Асоциация по Самбо и се различава по отношение на правилата от спортното самбо. Тук са позволени задушаването, ударите (подобно на бойното самбо) и както и усукване на глезените на краката, както и удари с колене в главата на легнал противник. Подобно на останалите стилове обаче и тук се залага много на хвърлящите техники. Свободният стил на самбото е създаден с цел да бъдат привлечени много състезатели, които до този момент са се занимавали с джудо и жиужицу.

Известни състезатели в самбото

  • Мурат Хасанов – 11 пъти световен шампион, 7 пъти европейски и 19 пъти шампион на Русия

  • Марко Косев - 5 пъти световен шампион
  • Фьодор Емилианенко – 4 пъти световен шампион, европейски шампион и 6 пъти шампион на Русия в бойното самбо

  • Ирина Родина – 11 пъти световен шампион

  • Светлана Галянт – 7 пъти световен шампион

  • Благой Иванов – Багата – печели златен медал в категория над 100 кг. от Световния Самбо Шампионат, като само на 22 години той побеждава легендата Фьодор Емилианенко. 4 пъти е световен шампион по бойно самбо.

  • Росен и Румен Димитрови (Близнаците) – Шампиони на България по бойно самбо и редовни участници в ММА състезанията.  

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортХранене при...ЛайфстайлСоциални грижиНовиниОрганизацииЛюбопитно