Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Предпазване от спортни травми Списъкът, който трябва да запомните, за да предпазите кръста си по време на тренировки

Списъкът, който трябва да запомните, за да предпазите кръста си по време на тренировки

Списъкът, който трябва да запомните, за да предпазите кръста си по време на тренировки - изображение

Никой, който се опитва да поддържа тялото си красиво и в добра форма, не желае да получава проблеми с долната част на гърба. Едва когато получите контузия, вие можете да оцените колко важна част от тялото е кръста. А лечението е дълго и продължително и може да ви извади от тренировъчен ритъм. Затова, има няколко неща, които трябва да помните, за да избегнете тази неприятна травма.

1 Проверка на формата за изпълнение на упражненията

Тази точка е без коментар. Лошата форма не само води до неефективност, но и увеличава риска от контузия многократно. Всъщност, вие 100% ще получите травма, рано или късно. Това е като като бомба със закъснител. Затова, преди да включите някое упражнение във вашата тренировка, първо разучете правилното му изпълнение, след което я използвайте! Не отивайте веднага на големите тежести, първо научете формата с малки тежести, тъй като голямата тежест без знанието води почти винаги до неправилно изпълнение.

2 Проверка подвижността на бедрата

Връзката между бедрата и долната част на гърба е страшно силна. Ако не разполагате с достатъчно добра подвижност в тазобедрените стави, това може да окаже влияние върху различни компоненти, като например накланяне на таза или работата на седалищните мускули. Тези двата фактора могат да създадат голямо напрежение в мускулите в долната част на гърба. Затова се стремете да използвате пълната амплитуда на движението в упражнения като клекове и напади, за да подобрявате подвижността на тазобедрените стави!

3 Проверка на възможността за ротации

В зависимост от това, дали всички ваши прешлени са правилно подредени в гръбначния стълб и той изглежда като буквата S, това е определящо за ъгъла на завъртане на торса в зоната на кръста. Ротацията е важна за множество упражнения, дори и ако не сте голфър, където там е основно движение суинга.

4 Проверка на устойчивостта на натиска върху скелетната структура

Мъртвата тяга, гребането с наклон на торса напред, раменните преси от стоеж и обръщането на щанга като при вдигането на щанги, тези упражнения звучат като ада на кондиционните тренировки. Дори и да си мислите, че имате много здрави мускули в долната част на гърба, трябва да сте много внимателни при многоставните упражнения. Обикновено те се изпълняват с големи тежести и кръста ви се натоварва до крайни лимити. Затова, когато правите вашата тренировка, която включва много такива компресиращи гръбнака упражнения, вие трябва да ги съчетаете с декомпресиращи, например набиране на лост, кофички на успоредка или придърпване на горен скрипец с широк хват.

5 Проверка на седалищните мускули

Глутеусът е двигателят на силата в задната мускулна верига и е много важен помощник в почти всички упражнения, свързани с бедрата и долната част на гърба. По време на резки упражнения като спринтовете, бягането, скоковете, тази верига се активира по следния ред – задна част на бедрата, седалищни мускули, мускули в кръста. Затова, не си мислете, че тази мускулна група трябва да се тренира само от жени, тя е по-важна за мъжете, които тренират с много големи тежести!

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортИсторияЛюбопитноТестовеНормативни актовеДиетиЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)ЛеченияЛайфстайлНовиниАлт. медицинаСнимкиРецептиПсихологияХранене при...Социални грижиОрганизацииКлинични пътекиСпециалистиИзследванияБотаникаИнтервютаАнкетиЗаведения