Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Животните в спорта Спортен риболов

Спортен риболов

Спортен риболов - изображение

Спортен риболов е спорт, който може да бъде практикуван за удоволствие или със състезателни цели. Най-честата форма на спортен риболов е тази, която се извършва с пръчка, макара, корда, куки и различни по вид примамки. Възможно е да се използват и други такъми, които могат да допълнят представянето на стръвта на определен вид риба. Към тях се включват тежести, плувки и вирбели. Блесни могат да бъдат използвани вместо стръв, като някой любители дори сами си изработват такива. Когато става въпрос за риболов на по-едри видове риба, той обикновено се практикува от лодка или дори от кораб, когато се лови в открити води. Най-големите риби, които се ловят във спортния риболов са риба тон, акули и марлин. В последните години започна да се практикува и риболовът от каяк, като освен със справянето с такъмите, човек трябва да съумее да запази баланса в лодката, като така се повишава адреналина и това води до повишеният интерес.

Исторически погледнато, спортният риболов е занимание за мъже, но цели 10% от жените по света също за запленени от това изживяване. Интересното е, че нежният пол не отстъпва на силния и резултатите от състезанията потвърждават това. Не са редки случаите жени да заемат челните места в този до преди години чисто мъжки спорт.

Методите за спортен риболов варират в зависимост от целевите видове, личните стратегии на рибарите и наличните ресурси. Най-често в солени води се ловят марлин, риба тон, тарпон, риба меч, акула и скумрия. В Северна Америка обикновено се набляга на морски костур, пъстърва, щука, сом и обикновен костур, докато в Европа се лови шаран, сом, толостолоб, каракуда, кефал и други видове. В миналото уловът се е вземал за консумация или за трофей, но днес, за да се защити равновесието и рибните запаси, просто се записват размерите на уловените екземпляри, правят се снимки на рибарите с техните трофеи и след това следва освобождаване. Понякога се поставят чипове на рибите, за да се следи техния ареал и прогреса на нарастване. Забранен е уловът на маломерни риби, за всеки вид са дадени минимални размери, под които уловените екземпляри веднага трябва да се върнат във водата.

Риболовни принадлежности

Това е един общ термин, който описва оборудването, използвано от рибарите. Почти всеки уред, който служи за хващането на риба в спортния риболов, може да се счита за принадлежност. Някой примери са куките, стръвта, блесните, вирбелите, пръчките, щеките, тежестите, кордите, макарите, плувките, дилдата, воблерите, спиралите, мормишките, мрежите, харпуните, изкуствените мухи и други

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСпортЛайфстайлСпорт и туризъмИсторияИзследванияРецептиХрани и ястияСнимкиЗдравни съветиНовиниДиетиХранене при...Социални грижиПсихологияИнтервютаФизиологияАнкетиЗаведенияОбразованиеТестовеСпециалистиНормативни актовеОрганизацииПроизводителиЛеченияБотаника