Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Ортезни и протективни средства Спортен тейпинг на ахилесовото сухожилие

Спортен тейпинг на ахилесовото сухожилие

Спортен тейпинг на ахилесовото сухожилие - изображение

Поради честите травми на ахилесовото сухожилие свързани със спорт в практиката често се използват различни техники за спортен тейпинг. Благодарение на тези тейпинг техники за превързване, натоварването и стресът върху ахилесовото сухожилие се намаляват значително и така то се предпазва от допълнително травматизиране. Чрез използването на атлетичен тейпинг може да се продължи игра след травма или да се предпази спортист със стара травма по време на спорт. Спортният тейпинг се явява един от най-бързите и достъпни начини за превенция на травми на ахилеса и е незаменимо средство в рехабилитацията и лечението. Самата тейпинг техника е изключителна лесна и за нея е нужен само еластичен и нееластичен спортен тейп и евентуално ножици.

Какви са ползите от използване на спортен тейпинг на ахилесовото сухожилие

 • Ограничава натоварването върху ахилесовото сухожилие и прасците.
 • Не ограничава значително движенията на ходилото и позволява игра.
 • Предпазва ахилесовото сухожилие приложен превантивно при високорисковите спортове (баскетбол, футбол, лека атлетика и др..
 • Предпазва ахилесовото сухожилие от допълнителни травми при спортуване със стара травма.
 • Помага за по-бързото възстановяване при лечението на спортни травми.

Нужни материали

 • Спрей за залепване и подложка (или избръсване на космите).
 • Нееластичен тейп с цинков оксид с ширина 3,8 см.
 • Еластичен тейп с лепило с ширина 5 см.
 • Ножици за разрязване на бинта.

Кои са най-честите случи, при които се използва спортен тейпинг на ахилесовото сухожилие

 • Частични скъсвания на ахилеса.
 • Пълни скъсвания на ахилеса.
 • Тендинит на ахилесовото сухожилие.
 • Разтежения на мускулите на прасеца.

Техника на спортен тейпинг за укрепване на ахилесовото сухожилие

Тази техника на спортен тейпинг се използва най-често с цел подпомагане и стабилизиране на областта на ахилесовото сухожилие при тендинит или разтежение. За бъде поставен качествено тейпинга е добре крака да бъде избръснат в областта на подбедрицата 12 часа преди поставянето му. В случаи на остра травма и невъзможност за премахване на космите е добре да се постави подложка.

Стъпка 1: Вземете нееластичен спорен тейп с цинков оксид. Поставете две основни ленти, които трябва да са основа за останалата част на тейпа. Първата лента поставете приблизително една педя над глезена в областта, където прасеца се стеснява. Тази лента около прасеца не трябва да е прекалено стегната, за да не причини циркулаторни проблеми. Втората лента поставете около ходилото в областта зад пръстите.

Стъпка 2: За да поставите надлъжна лента по хода на ахилеса е нужно глезена да е в неутрална позиция (90 градуса) и в удобно положение. За цялата спортистът трябва да е легнал по корем, а ходилото да се намира извън кушетката. Вземете лентата еластичен тейп и залепете едно парче от горния основен тейп до долния, преминавайки по хода на цялото ахилесово сухожилие и част от ходилото. Ако е нужно от подсилване може да залепите още 1-2 допълнителни ленти.


Стъпка 3: След това започнете с еластичен тейп от вътрешната част на подбедрицата и слезте по диагонал надолу към външната част на петата. Когато стигнете до петата завъртете тейпа около нея, минавайки по долната и част и продължете нагоре към външната част на подбедрицата, кръстосвайки тейпа.

Стъпка 4: Последната стъпка не е задължителна и включва няколко допълнителни ленти тейп за по-голяма стабилност и предотвратяване на отлепване. Първата поставете върху основната, в долната част на подбедрицата, втората около глезена в средата на ахилеса, а третата в областта на ходилото.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСпортХранене при...Здравни съветиЛеченияВидеоНовиниЗаболявания (МКБ)ПсихологияИсторияОрганизацииЛайфстайлИнтервютаСпециалистиИзследванияКлинични пътекиБотаникаНормативни актовеАнкетиЗаведения