Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на мускулите и сухожилията Травма и скъсване на ахилесовото сухожилие в спорта

Травма и скъсване на ахилесовото сухожилие в спорта

Травма и скъсване на ахилесовото сухожилие в спорта - изображение

Често срещана както при аматьорите, така и при професионалните спортисти е травмата или скъсването на ахилесовото сухожилие. То е най-голямото и дебело сухожилие в човешкото тяло и свързва мускулите на прасеца с петната кост. Ахилесовото сухожилие може лесно да бъде опипано в задната част на ходилото под глезена и се усеща като плътна еластична лента. Благодарение на него и мускулите на прасеца, човек може да разгъва ходилото си и да застава на пръсти. Много често в спортове свързани със скокове, бягане и резки движения може да се получи травма на ахилесовото сухожилие, а в някои случаи и т. нар. скъсване на ахилеса.

Какво представлява травмата на ахилесовото сухожилие?

Травмите на ахилесовото сухожилие, в зависимост от тежестта си, варират от микроскопични разкъсвания до пълна руптура на сухожилието. Има различни фактори, който могат да доведат до травма или разкъсване на ахилесовото сухожилие. Една от най-честите причини е рязкото пиково натоварване или травма, свързана с преминаване на нормалния обем на движение в глезена. Често такива травми получават спортисти като спринтьорите, при който се изисква взривна моментна сила, а мускулите и сухожилията се напрягат до краен предел. Рискът от сухожилна увреда се увеличава при недобро загряване или хроничен възпалителен и дегенеративен процес като тендинит на ахилесовото сухожилие. Изследванията показват, че голяма част от пълните руптури на ахилесовото сухожилие се получават вследствие на дегенеративни процеси, които водят до неговото отслабване, а в последствие скъсване, дори при невисоки натоварвания. Най-често травмите на ахилесовото сухожилие се получават в спортове като бягане, гимнастика, танци, футбол, баскетбол, тенис, волейбол.

Предразполагащи фактори за травма и скъсване на ахилесовото сухожилие

 • Пределни натоварвания
 • Дегенеративни изменения на ахилесовото сухожилие
 • Рязко покачване на физическото натоварването
 • Недобро загряване преди тренировка
 • Плоскостъпие, хиперпронация на ходилото
 • Скъсяване на ахилесовото сухожилие
 • Прием на кортикостероидни препарати

Какви са симптомите при травма или разкъсване на ахилесовото сухожилие

Водещият симптом при травма на ахилесовото сухожилие е силната, рязка болка в областта над петата. При скъсване на ахилеса, първоначално се формира бразда, която в последствие се запълва от появилият се оток. Спортистите с такава травма не могат да извършват плантарана флексия на ходилото и ходене на пръсти.

Основни симптоми при травма или разкъсване на ахилесовото сухожилие

 • Рязка, прерязваща болка.
 • Оток и кръвонасядане.
 • Намалена подвижност в глезена.
 • Невъзможност за свиване ходилото надолу (при пълни разкъсвания).

Диагностика на травми и разкъсване на ахилесовото сухожилие

За да се диагностицира травмата или разкъсването на ахилесовото сухожилие се прави обстоен клиничен преглед, при който се установява съответните симптоми и двигателни дисфункции. За по-точна диагностика на степента на разкъсване на ахилесовото сухожилие може да се използва ядрено-магнитен резонанс.

Лечение на травми и разкъсване на ахилесовото сухожилие

В зависимост от степента на разкъсване се предприемат и съответните лечебни мерки. При пълните скъсвания, лечението е оперативно, чрез зашиване, пластика или външен фиксатор. При леките и частични разкъсвания в повечето случаи лечението е консервативно и включва основните методи на лечение на спортни травми:

 • Почивка и отбременяване на крайника - Добре е в началото да се използват помощни средства като патерици.
 • Студени компреси с лед - С цел намаляване на отока и болката могат да се използват студени компреси приложени за 15-20 мин., 3-4 пъти дневно
 • Компресивна превръзка - Прави се превръзка с еластичен бинт на глезена с цел намаляване на отока.
 • Повдигане на крайника - Добре е крайника да е поставен в оточно положение - върху възглавница
 • Обезболяващи и противовъзпалителни средства - Използват се в периода на силна болка
 • Използване на ортези повдигащи петата - Те се поставят в обувката и имат за цел да предпазят ахилесовото сухожилие от по нататъшно увреждане

След преминаване на острия период или операцията за зашиването на ахилесовто сугожиле, се провежда рехабилитация, включваща упражнения и физиотерапия. Повече за рехабилитацията при скъсване на ахилесовото сухожилие може да прочете в статията: Възстановяване на спортисти след скъсване на ахилесовото сухожилие.

Още по темата:

2.8, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияВидеоХранене при...ПсихологияНовиниЗаболявания (МКБ)ОрганизацииИсторияЛайфстайлСпециалистиИзследванияКлинични пътекиБотаникаНормативни актовеИнтервютаАнкетиЗаведения