Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Спортни пособия

Спортни пособия

Спортни пособия - изображение

Спортни пособия е един обобщен термин за всеки обект, който може да бъде използван в даден вид спорт или физическо упражнение. Като примери за спортни пособия и екипировка могат да се посочат:

Топки

Те се използват в спортовете с топка, като например футбол, баскетбол, волейбол, ръгби, лакрос, тенис, билярд, боулинг, водна топка, голф, бейзбол, голф и други.

Пособия за тренировка

Те се използват в тренировъчния процес на всички видове спортове, като към тях могат да се включват медицински топки, тежести (дъмбели, гири, щанги), предпазни колани за вдигане на тежести, лежанки, машини за правене на упражнения, въжета за скачане и други, използвани в различните видове спорт.

Дискове

Те представляват уреди с плоска и овална форма, като най-известният спорт, в който се използват е хвърляне на диск, като той е част от „Кралицата на спортовете“ - Лека атлетика.

Пособия, използвани за краката

Към тях се включват:

 • Дъски – те могат да бъдат сърф, уинд сърф, кайт сърф, скейтборд, сноуборд, маунтин борд и други. В зависимост от вида им се използват за плъзгане върху вода, сняг, специални площадки, асфалт и офроуд терени.

 • Кънки – нужни са за спортове като каране на кънки, хокей на лед и други.

 • Ски – използват се при спортове като водни ски, ски спускане, ски слалом, ски скокове и други зимни спортове.

 • Обувки с бутони – те подпомагат сцеплението при спортовете практикувани върху тревни настилки, като футбол, ръгби, американски футбол, хокей на трева.

 • Шпайкове за крикет – изглеждат като обикновени маратонки, но подметката им е с къси шипове, които помагат срещу загуба на сцепление.

 • Обувки за голф

 • Шпайкове за лека атлетика – в предната си част са снабдени с шипчета, които се забиват в настилката на пистата (тартан).

 • Протези за бягане – използват се от атлетите, които са инвалиди. Обикновено са изработени от въглеродни нишки. Най-известният спринтьор, който ги използва е Оскар Писториус.

 • Маратонки

Спортни врати

В почти всички спортове, вратите са разположени в двата края на игралното поле, като формата им е „П“ или „-образна, с две напречни и една хоризонтална греда. В някой игри като футбол, хокей или хандбал целта на топката е да премине под напречната греда, докато при други, които са производни на ръгбито, топката трябва да мине над нея.

Мрежи

Те се използват в спортове като тенис, волейбол, футбол, баскетбол и бадминтон.

Защитна екипировка

В контактните и автомобилните спортове е задължително използването на предпазно облекло, тъй като има реална опасност за здравето на практикуващите ги. Към защитното оборудване се включват:

 • Шлем

 • Назъбник

 • Колан за кръста

 • Нагръдник

 • Предпазители на коленете и пищялите

 • Ръкавици

Ракети

Ракетите се използват за спортове като тенис, скуош и бадминтон.

Пръти и такъми

Те са предназначени за спортния риболов, като към тях могат да се включат различни видове пръчки и пръти, макари, влакна, куки, плувки, воблери, изкуствени примамки, блесни, мормишки, щеки, туистери и други.

Стикове, бухалки и къбове

Стиковете се ползват в спортове като хокей и лакрос. Бухалките или батите са привични за бейзбола и крикета, докато къбовете са използвани предимно в голфа.

Превозни средства

Те са специализирани и се използват в някой спортове, включително автомобилизъм, колоездене, ветроходство и други.

Чували

Те се използват за тренировка най-вече в различните видове бойни спортове.

Пушки и пистолети

Обикновено се използват в спортната стрелба, като се стреля по картонени мишени с концентрични кръгове с различна стойност за отбелязване на точките, а самите оръжия са малокалибрени или пневматични. При стрелбата с ловна пушка, мишените са червени глинени чинийки, които биват изстрелвани от специален механизъм.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиСпорт и туризъмХранене при...ЛюбопитноСнимкиЛайфстайлНовиниИнтервютаСоциални грижиПсихологияФизиологияЗаведенияАнкетиТестовеОбразованиеДиетиОрганизацииНормативни актовеСпециалистиПроизводителиРецептиЛеченияБотаника