Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Хибриден спорт Спортно ориентиране

Спортно ориентиране

Спортно ориентиране - изображение

Спортно ориентиране включва група спортове, при които се изискват навигационни умения за работа с карта и компас, за да се предвижат състезателите с висока скорост от точка А до точка Б, обикновено в непознат терен. Участниците разполагат с топографска карта на местността, която се изработва специално за състезанието и има отбелязани няколко контролни пункта по трасето.

Първоначално ориентирането се разработва за обучение на военните, но в последствие е развито като спорт.

Видове спортове, включени към ориентиране

Спортното ориентиране включва специфичен начин на пътуване с помощта на навигационни пособия. Тъй като методът на пътуване определя техниката и тактиката, всеки спорт има специфични правила за състезание и маршрут. Към ориентирането се включват следните спортове:

 • Ориентиране с кану

 • Автомобилно ориентиране

 • Пешеходно ориентирането

 • Геокешинг

 • Ориентиране с маунтинбайк

 • Радио ориентиране

 • Рогейн

 • Ски ориентиране

 • Спортен лабиринт (Микро ориентиране)

Състезания и формиране на резултатите

Основи

Състезанието по ориентиране е предназначено да тества навигационните умения, концентрацията и издръжливостта на участниците. Необходимо е да се притежава много добра физическа подготовка, за да се успее в най-елитните нива. За да се гарантира справедливостта, картите се предоставят на състезателите непосредствено преди старта им. Стартът не е масов, а има интервал от минимум 1 минута между всеки един участник.

Целта на всеки е да следва най-бързия маршрут до контролните пунктове. Най-бързият маршрут не винаги е най-краткия, заради спецификата на терена, на който се провежда състезанието.

Карта

Както споменахме малко по-рано, те са специално изработени са целите на състезанията. Картите са топографски и на тях се изобразяват много повече детайли от обикновените карти. Мащабът им е 1:15000 или 1:10000 с решетка от линии, подравнени към магнитния север. Символите по тези карти са стандартизирани от Световната Федерация по Ориентиране и могат да бъдат прочетени от всеки състезател, без значение от националността му.

Трасе

Маршрутите в различните състезания предлагат широка гама от технически и физически трудности, които да отговорят на способностите на участниците. Трасето обикновено е отбелязано с червено или лилаво на картата, като с триъгълник се отбелязва старта, двойния кръг е знак за финала, а единичните са контролните пунктове.

Трасета базирани на възможностите

В едно състезание може да има няколко трасета, които се отбелязват върху картите с различни цветове, като това се прави за да могат да участват повече състезатели, в различни възрастови групи и с различни възможности. По-кратките маршрути са предназначени за начинаещите и за юношите, а дългите и сложни трасета са за опитните ориентировачи.

Контроли

Контролните точки се отбелязват с кръг върху картата. Те са маркирани с емблемата на ориентирането, а именно с флаг в бяло и оранжево, разделени по диагонал.

Контролни карти и перфорирането им

Всеки състезател трябва да попълни своята контролна карта, която се получава на старта и се предава на финала. С нея се удостоверява, че състезателят е преминал през всички контроли и е спазил маршрута. Днес във все повече събития се използват електронни карти, които се маркират при преминаване през контролите, но въпреки това все още се използват и старите карти, които са хартиени и се перфорират.

Победителят обикновено се определя от най-бързото време, но има и състезания, при които се прави точкова оценка.

Основно оборудване при спортното ориентиране

 • Компас, обикновено завързан за китката на ръката

 • Прозрачна кутия за картата, за да не се замърси. Състезателите, които нямат такава кутия могат да получат от организаторите.

 • Борд за поставяне на картата върху кормилото, когато се участва в маунтинбайк ориентиране.

Световната Федерация по Ориентиране забранява използването на електронни помощни средства, като например GPS и други подобни на него. Всъщност GPS се използва в днешните състезания, но само за да се записва средната скорост на състезателите, техния маршрут и временна позиция, за нуждите на организаторите, за анализ и за проследяване на събитието от зрителите, но тук говорим само за приемник на сигнала, без екран за подпомагане на ориентирането.

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмЛюбопитноСпортХранене при...СнимкиЛайфстайлЗдравни съветиНовиниСоциални грижиИнтервютаПсихологияДиетиФизиологияЗаведенияАнкетиТестовеОбразованиеСпециалистиОрганизацииНормативни актовеПроизводителиРецептиЛеченияБотаника