Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки Други добавки Страничните ефекти от предтренировъчните продукти и науката зад тях

Страничните ефекти от предтренировъчните продукти и науката зад тях

Страничните ефекти от предтренировъчните продукти и науката зад тях - изображение

Предтренировъчните продукти са много често използвани от занимаващите се с фитнес и културизъм, за да дадат тласък на представянето им в залата и да подобрят ефективността на сесията им. Но защо понякога се получават пулсираща болка в главата, изтръпване на дланите и пръстите и обилно изпотяване? Многобройните проучвания показват, че този вид добавки са безопасни само при използване за по-кратък период от време и да, те научно доказано подобряват производителността в залата.

Въпреки това, като се има предвид, че тези продукти имат редица съединения в себе си, така че не е чудно, че понякога тялото реагира по този неочакван начин на някои от тях. Не рядко, решението на проблема е толкова лесно, включително пиене на повече вода или избор на друг предтренировъчен продук, който може да бъде по-подходящ за вас. В тази статия ще ви покажем кои са най-често случващите се странични ефекти от продуктите, приемани преди тренировка, както и научното обяснение зад тях.

Главоболие, в следствие от прием на предтренировъчни продукти

Факт е, че по-голямата част от тези добавки имат различни видове вазодилататорни вещества или съединения в себе си, като те карат кръвоносните съдове да се разширяват. Това важи и за кръвоносните съдове в мозъка, което е основната причина за главоболие като при мигрена. Най-често срещаният вазодилататор е аргинина, който е аминокиселина повишаваща азотните нива в тялото. Причината за използването на аргинин е, че когато почивате, повечето съдови легла са затворени, а той има способността да ги отвори, което на теория означава, че така могат да се получават много повече хранителни вещества и да се премахват по-ефективно отпадните продукти от мускулите, при повишената циркулация на кръвта. Някои добавки могат да имат и анаболни свойства, което означава, че те могат да повишат мускулната ви маса. Но, ако след всеки прием на предтренировъчния ви продукт получавате главоболие, тогава трябва да се консултирате с личния ви лекар или да помислите за друга добавка, която не съдържа в себе си аргинин. Човек трябва да чете внимателно етикетите и да се увери, че другия продукт не съдържа от този вазодилататор, който е причинил главоболието.

Безсъние

Друга съставка в предтренировъчните продукти е кофеинът, чиято цел е да ви ободри и осигури достатъчно енергия, за да издържите на изморителните сесии. Широко известно е, че кофеинът има способността да увеличи бдителността и фокуса, но по-малко известно е, че той е активатор на епинефрин и норепинефрин, които са така наречените „бойни или летателни“ хормони, тъй като подхранват изключително силно тялото, докато се движат бързо из него.

Периодът на полуразпад на кофеина (времето, в което е активен) е около 3-4 часа, но всеки човек го метаболизира по свой начин. Рядко има хора, които нямат проблеми със заспиването, ако са приели предтренировъчен продукт с кофеин във вечерната си тренировка. Ако не сте от тези късметлии, тогава нервната ви система ще бъде възбудена за дълъг период от време и това неизбежно ще повлияе на съня ви.

Могат да предизвикат чувство на сърбеж в ръцете и краката

Има една специфична съставка в почти всички марки предтренировъчни продукти и това е бета-аланина, който е добре известен стимулант, както и ниацин, по-широко познат като витамин В3. Има множество доказателства, че бета-аланинът може да ви помогне да направите още няколко повторения, без да натрупате прекалено много млечна киселина в мускулите си, от което се получава и чувството на парене в тях. Тази реакция е напълно безвредна и не води до някакъв сериозен проблем, въпреки неудобството.

Що се отнася до второто съединение, ниацинът, доказано е, че при по-високи дози от препоръчаните 500 мг може да предизвика сърбеж, зачервяване на различни области от кожата или изтръпване. Някои компании умишлено го добавят към своите продукти, за да засилят драматичния ефект на кофеина, така че трениращите да си мислят, че продуктът се усеща много добре. Учените са доказали, че ниацинът може да попречи на използването на мазнините като източник на енергия, което за хората, които се опитват да изчистят мазнините не е добра новина със сигурност.

Могат да причинят стомашни разстройства

Диарията може да дойде като реакция към някой определена съставка, но по-скоро се получава при неразреждането на добавката с достатъчно вода. Често това се получава, тъй като препоръчителното от производителите количество вода, в което трябва да се разреди прахообразното вещество е прекалено малко и се получава много гъста течност. Когато тя се консумира, тялото започва да тегли вода от други части на тялото, за да може да я обработи.

Когато тялото получава вода през стените на червата, то в действителност наводнява откритото пространство в червата, поради процеса на осмоза. Това от своя страна води до увеличаване на количеството на вода в чревната кухина, което в крайна сметка довежда до диария. Това лесно може да се предотврати с разреждане на праха с повече вода преди консумация.

Могат да предизвикат чувство на гадене

Има две основни причини за тази реакция – отново недостатъчно смесване на предтренировъчните продукти с вода и непоносимост към някои от съставките му. Тук неприятната новина е, че съдържанието на всяка добавка може да бъде доста с доста съставки, като един трениращ може да не понася 1, а друг друга. Един от начините да се потисне чувството на гадене е смесването на добавката с много вода, но ако това не отстрани проблема, най-вероятно непоносимостта към конкретно вещество е много силна и само с лабораторно изследване може да се установи кое точно е то.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиСпортЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноНовиниЛайфстайлИсторияИнтервютаЛеченияАлт. медицинаПроизводителиОткритияНормативни актовеБотаника