Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Моторен спорт Суперкрос

Суперкрос

Суперкрос - изображение

Суперкрос е състезание, което се провежда със офроуд мотоциклети, на писти, които са умишлено замърсени и включват трудни препятствия и големи скокове. Тези състезания се провеждат най-често на стадиони или в големи спортни зали.

История на този екстремен спорт

Суперкрос е произлязъл от мотокроса. Тези две дисциплини на моторните спортове имат редица сходни неща, но също така и различия. Пистите за суперкрос са по-технични и не толкова бързи, както при мотокроса, но са със значително по-висока трудност и степен на риск от нараняване.

Спорта суперкрос е съобразен с желанията на зрителите, той е широко отразяван от много телевизии и се е превърнал в едно истинско моторно шоу. Тернимън „Супрекрос“ е въведен през 1972 година, когато промоутъра Майкъл Гудуин организира първото състезание на стадион „Колизеум“ в Лос Анжелис. То е наречено „Супер Боул мотокрос“ и е спечелено от 16 – годишният Трипс Марти, въпреки че участват най-добрите състезатели по мотокрос по това време. Заради изключителния успех на шоуто, много често то започва да бъде имитирано от други промоутъри, като постепенно суперкрос се налага като име на тази спортна дисциплина.

Оттогава, суперкросът постоянно набира популярност, като през ХХІ век тя достига до невероятни размери. Само в САЩ, този спорт се нарежда плътно до сериите „НАСКАР“, които са най-гледаният моторен спорт.

Използваните мотоциклети са в три класа – МХ2 (125 кубически сантиметра), МХ1 (250 куб. см.) и МХ3 (500 куб. см.). Състезанието при 250 - кубиковите машини се счита за най-престижното, затова и то е с означение МХ1.

Аренакрос

Най-новият вариант на суперкрос е аренакрос, който се провежда не на голям стадион, а в зали за спортове като волейбол и баскетбол. Неговата популярност расте, тъй като не всички градове имат големи стадиони, на които да се провежда суперкрос. Първите състезания започват през 2006 година, като те се радват на все по-голяма посещаемост. Дори много от начинаещите състезатели по суперкрос, първоначално започват с аренакрос. Най-известните в тази сравнително нова дисциплина в моторните спортове са Дарси Лендж (Кавазаки), Тайлър Бауърс (Кавазаки), Брок Силърдс (Хонда), Джош Демуд (Ямаха), Майкъл Уилард (КТМ) и Райън Козак (Сузуки).

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияВидеоСпорт и туризъмСпортЛайфстайлЗдравни съвети