Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Симптоми при спортни травми Травми в областта на бедрата и таза

Травми в областта на бедрата и таза

Травми в областта на бедрата и таза - изображение

В спорта, травмите в областта на бедрата и таза засягат в най-голяма степен атлетите, при които има значително натоварване в долните крайници или чести падания. Такива травми са най-характерни за футболa, баскетболa, леката атлетика, ските, бойните, екстремните спортове, както и високотравматичните спортове като автомобилизъм, мотоциклетизъм. 
Острите травми на бедрата са свързани най-често с мускулни и сухожилни разтежения и по-радко с луксации в тазобедрената става или фрактури на бедрената кост. Луксациите на тазобедрената става, фрактурите на бедрената кост или таза, изискват въздействието на голяма външна сила, поради което са характерни най-вече за моторните и екстремните спортове.
Хроничните травми в областта на бедрата са характерни за спортовете, в който има постоянно високи натоварвания на бедрената мускулатура, резки спирания тръгвания или скокове. В леката атлетика често се възпалява сухожилието на мускулус ректус феморис, а типично за футбола хронично възпаление е т.нар пубоаддукторния синдром, познат като "футболна болест". От друга страна, хроничното високо натоварване, честите травми или неадекватното лечение на тазобедрената става, могат да доведат до дегенеративни процеси в ставния хрущял, водещи до артрозни изменения - състояние познато като коксартроза.

  болка  оток ограничени движения слабост и нестабилност видима деформация
Травми на мускулите на задната част на бедрото  
 
Футболна болест - ARS комплекс   


Фрактура на бедрената кост
Счупване на таза при спортисти
Изкълчване тазобедрената става    
Гонартроза    
Бурсит на тазобедрената става      

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортИзследванияЛеченияЗдравни съветиСпециалистиНовиниСнимкиЛюбопитноКлинични пътекиДиетиВидеоАлт. медицинаИсторияБотаникаХранене при...ИнтервютаФизиологияЗаболявания (МКБ)ПсихологияЛайфстайлОрганизацииНормативни актовеАнкетиЗаведения