Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Съвети за започване на тренировки за хора с наднормено тегло

Съвети за започване на тренировки за хора с наднормено тегло

Съвети за започване на тренировки за хора с наднормено тегло - изображение

Когато човек страда от силно затлъстяване, отслабването може да бъде труден и обезсърчителен процес. Най-голямата причина, която спира всеки един човек с наднормено тегло е мисълта, че вече е твърде късно и той няма никакъв шанс за отслабване. Но всеки човек, който е минал по пътя от затлъстяването до влизането в здравословно тегло заявява, че съжалява само за едно нещо и то е, че не е започнал по-рано.

Без съмнение, храненето е най-важният аспект (според много експерти, това са 80% от усилията). Останалите 20%, разбира се, е движението ви. Тренировките са страхотен начин за улесняване постигането на калориен дефицит, а наред с това, те ще намалят риска от сърдечни заболявания, диабет, високо кръвно налягане и ще подобрят съня и настроението ви.

И така, ето ги и петте неща, които трябва да решите преди да се впуснете в пътуването към здравословното тегло:

Плавно навлизане

Признайте си, може би са минали години от последния път, в който сте правили някакви упражнения, а може би никога не сте проявявали интерес към всякакъв тип тренировки! Не е разумно, след като вече сте решили да изхвърлите излишните килограми от тялото си, да скочите да правите от 0 лицеви опори до вчера, до 5000 днес. Започнете бавно и постепенно да навлизате в света на тренировките, това е много важно, когато имате много излишни килограми върху тялото ви.

Контузиите в глезените и в коленете са най-често срещаните при трениращите хора с наднормено тегло, затова трябва да се вземат мерки и да се избягват силно въздействащи върху ставите движения, като бягането и скоковете! Вместо това, изберете упражнения като въртене на крос тренажор, плуване или бързо ходене на пътечка или навън. Колоезденето е другата опция с ниско въздействие върху ставите, макар че хората със силно затлъстяване споделят, че им е доста неудобно върху колелото. По-скоро този тип тренировка е подходящ, след като вече сте свалили известно количество от килограмите си.

Превърнете тренировките в навик

При промяната на начина ви на живот, по-важно от дължината на тренировката е честотата на тренирането. Препоръчвам ви, да работите по 20 минути дневно, с упражнения с леко натоварване на ставите. Серия след серия, повторение след повторение, тренировките започват да се превръщат в навик, и когато не сте в такъв режим, сякаш нещо ви липсва. Просто тялото ви започва да търси натоварването и когато не му го осигурите, то ви подсказва, че нещо му липсва. Навикът за тренировки идва бързо, нужни са ви само няколко седмици, за да започнете да се чувствате добре тренирайки, вместо активността да ви натоварва. След като тялото ви започне да се подчинява на натоварванията, тогава можете да започнете с малко по-интензивните и силови тренировки, като след всяка тренировка си оставяйте един почивен ден за възстановяване!

Задайте си цели

Много е хубаво да видите показанията на кантара в края на целия процес по отслабване, именно това е смисъла на целия този процес. Но, когато става въпрос за мотивиране за тренировките, измерете няколко показателя в началото, като в процеса на работа те ще ви показват прогреса ви. Задайте си и близки цели, които се реално постижими за кратък период, като например да успеете да вървите по 5 километра всеки ден, в рамките на 2 месеца, или пък да плувате в басейна по 300 метра без да спирате. Краткосрочните цели ще ви помогнат да сте фокусирани и да работите за реалистични цели, които са малките стъпки към вашата дългосрочна цел.

Предизвикайте себе си

Не е нужно да се записвате на състезание, за да усетите трепета на конкуренцията. Поставете си за цел просто да надминете постиженията си от вчерашния ден или интензивността на тренировката от предната седмица, за да си осигурите мотивация и стимул да продължите напред. Предизвиквайте се всеки ден, опитвайте нови тренировки и правете все повече и повече серии и повторения!

Никога не се предавайте

Не си мислете, че ще отслабнете за 1 месец, все пак всички тези излишни килограми не са се натрупали върху вас за една нощ. Дори и ако нещата са сложни, чувствате се прекалено зает и понякога нямате сили да продължите, не спирайте! Мотивацията идва на приливи и отливи, когато си мислите, че някаква цел е непостижима, с малки крачки вие ще я отменете от вашия списък и това ще ви донесе истинско удоволствие. Ключът към вашия успех е да се научите да използвате вътрешният си автопилот, пренастройвайки го да направи автоматичен избор за здравословен начин на живот.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортАлт. медицинаНовиниЛайфстайлЛюбопитноФизиологияЛеченияЗдравни проблемиДиетиЗдравни съветиХранене при...СнимкиТестовеБотаникаВидеоПсихологияИнтервютаИзследванияОрганизацииЗаболявания (МКБ)ИсторияРецептиПроизводителиКалкулатори