Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Велоспорт Състезания с кинетични скулптури

Състезания с кинетични скулптури

Състезания с кинетични скулптури - изображение

Състезанията с кинетични скулптури представляват надпревари с амфибийни офроуд превозни средства задвижвани с човешка сила, които имат формата на произведения на изкуството. Първото такова събитие е проведено в окръг Хъмболд в Калифорния, като то се нарича „Триатлон на света на изкуството“, тъй като изкуството и техниката се съчетават с физическата издръжливост по време тридневните състезания през пясък, кал, павирани улици, реки, хълмове и езера.

Концепцията на състезанията с кинетични скулптури възниква през 1969 година във Фърндейл, Калифорния, когато Хобърт Браун подобрява триколката на сина си, като заварява 2 допълнителни колела и добавя множество декорации. Виждайки тази интерпретация на превозно средство, художникът Джак Мейс също изработва такова произведение на изкуството и техниката и с него предизвиква на състезание сина на Браун. Това предизвиква интереса на местните жители и по време на фестивала на изкуствата в града, по главната улица се провежда доста по-мащабно състезание, като още първият път участват 12 кинетични скулптури. За изненада на мнозина, нито Хобърт Браун, нито Джак Мейс са победили в първото състезание, а шампион е Боб Браун с скулптура, която представлява бълваща дим костенурка. Снимките от тази надпревара се появяват във вестниците и така популярността му изведнъж достига национално равнище. Много скоро състезанията с кинетични скулптури стават известни и по света и събитието във Фърндейл се превръща в Световно първенство.

През 1970 година, състезанието приема днешният си тридневен формат, като трасето преминава през кал, пясък, чакъл, вода и павета, което го прави изключително сложно.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлСпортНовиниСоциални грижиЛюбопитноСпорт и туризъмНормативни актове