Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни турнири и първенства Маратони Състезателни серии 4 пустини

Състезателни серии 4 пустини

Състезателни серии 4 пустини - изображение

4 пустини е ежегодна серия от ултра маратони с дължина на трасето от 250 километра, изцяло през едни от най-предизвикателните места на Земята. Тези състезания са определени като „Върховният тест за човешката издръжливост“ от списание TIME. Тези серии са създадени от американката Мари Гадамс.

Първото състезание се провежда в пустинята Гоби в Западен Китай през 2003 година, през 2004 година към надпреварата се включва и пустинята Атакама в Чили. Следващата година към сериите се включва и Сахара, като надпреварата е в източната й част, а през 2006 е добавена „Последната пустиня“ - Антарктида. Това е и годината, в която за 1 година се правят състезанията и в четирите пустини.

Състезателите могат да участват и само в 1 от четирите състезания, но за да се включат в Последната пустиня, те трябва да са финиширали успешно на поне 2 от предходните 3.

До сега са проведени над 50 състезания от тази серия, като участниците надхвърлят 8000, представящи над 100 различни държави. Много от състезателите се връщат по няколко пъти за участие през годините, като така постоянно се увеличават членовете на клубовете „4 пустини“ и „Голям шлем на 4 пустини“.

Дори през 2013 година е заснет документалния филм „Пустинни бегачи“, който получава много награди.

Състезателни серии 4 пустини

Събитията, които са включени в тази уникална надпревара са следните:

Пресичането на Атакама (Чили)

Атакама е най-бруталната пустиня на земята и най-сухата. Тя има уникален релеф, включващ солни езера, вулкани, пясъчни дюни и засъхнали потоци от лавата. Този пейзаж е сравняван с Марс и поради тази причина, много от филмите със сцени от тази планета са заснемани именно тук.

Пресичането на Атакама е изтощително състезание заради терена, суровия климат и надморската височина, която средно е 2500 метра над морското равнище. Надпреварата стартира обикновено от най-високата точка, която е на 3000 метра, в долината Аркоирис, а финалът е в град Сан Педро де Атакама.

Маршът през Гоби (Китай)

Състезанието се провежда на различни места в китайската част на пустинята Гоби, обикновено през юни. Предизвикателството включва големи промени в температурите, от горещите планини до студа пясъчните дюни, почти никъде няма сенки, понякога се получават пясъчни бури, а теренът е доста разнообразен – от меки пясъци, през скални пътеки, стръмни хълмове, хребети и речни корита.

През 2010 година в състезанието загива участник от Шанхай и тогава брат му заявява, че това е най-безумната надпревара на планетата, тъй като трасето е прекалено тежко, особено за непрофесионални състезатели, които не са правилно подготвени.

Състезанието в Сахара

Серията с ултра маратона в най-горещата пустиня в света – Сахара, се провежда обикновено през Октомври. Състезателите трябва да се борят с разнообразен терен, включващ както скали, така и пясъци, но най-тежки са пясъчните дюни, някои от които достигат до 122 метра височина. Дневните температури не рядко варират около 50 градуса.

През 2012 година, състезанието се провежда в западната част на пустинята, в района на Ал Файуум, защитената зона Уади Ел Раян и Долината на китовете (Уади Ал Хитан), която е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Поради политическата обстановка в района, изданието през 2014 година е преместено в Йордания, където се прекосяват 4 пустини – Вади Рум, Хараза, Хюмайма и Вади Араба, преди да се достигне финала в древния град Петра. През 2016 година състезанието е преместено в пустинята Намиб, където организаторите се надяват да остане за по-дълго време и да няма някакви безредици и създаване на напрежение.

Последната пустиня (Антарктида)

Състезанието използва корабите на полярните експедиции за своя база, като всяка година локациите за провеждането се променят, въз основа на морските и климатичните условия, като състезателите се прехвърлят от корабите на брега. Обикновено тази серия се провежда в края на ноември.

Уникалното предизвикателство на Антарктида включва виелици и температури под -20 градуса, а също така състезателите трябва да се справят с постоянните смени на началните и крайните етапи на отделните етапи, тъй като климатичните условия диктуват това къде и кога може да се проведе нормално и безопасно надбягването.

През 2006 година се провежда първото събитие, при което успяват да финишират 50 състезателя.


Формат на сериите 4 пустини

250-километровите състезания се провеждат в рамките на 7 дни и в 6 етапа. Ежедневно се прави къмпинг за състезателите, като той е снабден с палатки, гореща вода, лагерен огън, медицинска помощ и достъп до интернет, за да могат участниците да си прегледат пощата, да изпратят съобщения до близките си и да актуализират личните си блогове, за да могат феновете им да следят прогреса им в надпреварата.

Всеки ден се бяга от лагер до лагер, като по трасето има ориентироващи маркери, които организаторите поставят предния ден. Преминава се през серия от контролни пунктове, където състезателите могат да се снабдят с вода и да получат медицинска помощ при нужда. Това са единствените услуги от организаторите, а всичко друго, от което могат да се нуждаят участниците като храна, консумативи и оборудване си е тяхна грижа. Нещата се усложняват допълнително, тъй като за участие в сериите си има задължителни елементи, които всеки състезател трябва да притежава в себе си, за да си гарантира безопасността.

Стартът на всеки етап се определя точно в колко часа започва и в колко часа трябва да се финишира, като участниците трябва да се вместят в тази времева рамка, за да не бъдат дисквалифицирани. Състезателите трябва да преминат през всички контролни пунктове, събирайки от тях значки, след което всеки успешно финиширал получава медал за това. Ако някой не премине през даден контролен пункт, за него надпреварата приключва, дори и да достигне до финалната линия.

Клуб 4 пустини

В този клуб членуват състезатели, завършили поне 1 от всички надпревари, представляващи 35 държави, включително Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Чили, Китай, Хърватска, Кипър, Дания, Англия, Франция, Германия, Хонг Конг, Индия, Иран, Ирландия, Италия, Япония, Южна Корея, Ливан, Люксембург, Мексико, Нова Зеландия, Норвегия, Филипини, Полша, Русия, Шотландия, Сингапур, ЮАР, Испания, Тайван, Швейцария, Тайланд, Турция и САЩ.

Големия шлем на 4 пустини

В този клуб са включени състезателите, които са финиширали във всички 4 състезания от серията, в рамките на една календарна година.

През 2008 година в този клуб са приети първите петима членове, а двама от тях са постигнали и много добро класиране. Това са Дийн Дийн Карназес от САЩ и Пол Либенберг от ЮАР.

През 2010 година, цели 14 състезатели се опитват да станат членове на клуба на Големия шлем, като 9 от тях успяват, включително 3 жени. Клубът става все по-популярен през годините и става привлекателна точка, мотивираща все повече ентусиасти за участие във всички 4 състезания в пустините.

Текст: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиСпортСоциални грижиИсторияНовиниЗдравни съветиХранене при...