Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Тедърбол

Тедърбол

Тедърбол - изображение

Въпреки, че не е много популярен, тедърбол е уникален спорт, който предлага чудесна тренировка както за децата, така и за възрастните. Движенията в него са подобни на тези при волейбола, но тук топката е завързана към 3-метров пилон с 2,5-метрово въже. Играчите са двама, като всеки от тях е застанал в своята половина около пилона. Поради това, че тедърбол е лесен за практикуване, той често се използва за забавление в детските лагери и „зелените“ училища. Този спорт не е официален, но въпреки това е доста интересен и неговата популярност има много голям потенциал за нарастване, особено сред подрастващите.

Правила при тедърбол

Целта на играта е въжето да бъде увито около пилона с помощта на удари по топката, като единия играч удря по посока на часовниковата стрелка, а другия в противоположна на нея.

Първият състезател, който удря топката винаги има предимство, което е и причината победителя да не се определя само от едно разиграване. Мачът продължава докато единият от играчите не поведе с 2 успешни навивания на въжето, като обикновено сетовете са нечетен брой.

След настройването на оборудването се хвърля жребия, чрез който се дава право на избор на страна на победителя от него.

  • За да се започне играта, спечелилият жребия състезател хваща топката с една ръка, а с другата я удря по посока или обратно на часовниковата стрелка. В идеалният случай, опонентът му няма да успее да удари топката и така той ще получи игрово предимство. Веднъж ударил топката, състезателя няма право да я спира, а само да я удря за да подпомогне нейното завъртане около пилона, за да може въжето да се навие на него.

  • Сервиращият играч има право да удари последователно четири пъти топката, след което ако въжето не се е навило той няма право да прави нов удар, а оставя противника да докосне топката. В същото време другия състезател се опитва да посрещне топката и да я удари в противоположната посока, като не и позволява да се навива на пилона.

  • Когато въжето се навие напълно на пилона, топката не може да се удря повече, а играчът който е успял да стори това печели играта.

Съществуват четири основни вида наказания в тедърбол:

  • Ако играчът излезе от своята зона и влезе в тази на противника му, дори и това да стане неволно се счита за нарушение.

  • Играчите нямат право да докосват въжето по време на срещата.

  • Не е позволено спирането на топката и сервирането и отново

  • Не е позволено да са докосва пилона по никакъв повод и всяко докосване се счита за нарушение, което се наказва с директна загуба на играта.

  • Топката не може да се удря с две ръце

С изключение на докосването на пилона, при което нарушение се присъжда победа на противниковия играч, всички останали водят до спиране и присъждане на право за сервиране на другия играч. Ако обаче единия от играчите наруши правилата 3 пъти, то тогава отново играта печели противника му.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортНовиниЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиОбразованиеЛайфстайлХранене при...СнимкиИнтервютаСоциални грижиТестовеФизиологияДиетиАнкетиЗаведенияСпециалистиНормативни актовеОрганизацииПроизводителиЛеченияРецептиБотаникаИсторияАлт. медицинаКлинични пътекиИзследвания