Начало Спорт Спортна медицина Предпазване от травми и възстановяване Апаратна физиотерапия Терапия с ултрависокочестотни токове (УВЧ)

Терапия с ултрависокочестотни токове (УВЧ)

Терапия с ултрависокочестотни токове (УВЧ) - изображение

Много често при спортни травми и заболявания се използва апаратна физиотерапия работеща с ултрависокочестотни токове позната като УВЧ-терапия или късовълнова терапия. Терапията с ултрависокочестотни токове работи на основата на ултрависокочестотно електромагнитно поле, което генерира топлина в тъканите.

Какво представлява терапията ултрависокочестотни токове и как действа?

Ултрависокочестотните токове са променливи синусоидални токове с честота от 30 до 300Mhz и дължина на вълната от 1до 10 м., като най-често апаратите работят с честота 27,12 и дължина на вълната 11м. В зависимост от апаратурата и методиката, по която се работи, се използват кондензаторни или индуктивни електроди. Факторът, който действа при терапията с ултрависокочестотни токове е електромагнитното поле, което се генерира от апарата. То въздейства на електрически заредените частици в тялото като ги кара да се движат и при промяна на посоката на електричното поле 27-40 милиона пъти в секунда води до образуването на топлина. Така по пътя на индукцията се затоплят повече тъканите богати на течности, като мускулната тъкан, нервната тъкан, мастната тъкан, богато кръвоснабдените тъкани и там, където има ексудация.
Топлината образувана в тъканите (ендогенна) се различава от тази, която се получа при външно нагряване (екзогенна), което е основния терапевтичен фактор на процедурата. Ендогенната топлина се образува в по-голяма дълбочина в тъканите, излъчва се по-бавно от тялото и не ангажира сърдечносъдовата система и терморегулацията.

Какви са терапевтичните ефекти на терапията с ултрависокочестотни токове?

Терапевтичните ефекти са свързани най-вече с образуването на топлина в дълбочина в тъканите, водещо до подобрено кръвообращение, разнасяне на патологичните продукти и ускоряване на метаболитните и химичните реакции в тъканите. На базата на това действие могат да се изведат следните ефекти:

  • Обезболяващ ефект
  • Противооточен ефект
  • Хиперемиращо ефект
  • Спазмолитичен ефект
  • Противовъзпалителен ефект

При какви заболявания може да се използва терапия с ултрависокочестотни токове

Ултарвисокочестотните токове могат да се използват при почти всички спортни травми и заболявания, при които е показано топлинно въздействие.

Mетодика и начин на приложение на терапията с ултрависокочестотни токове

Методиката зависи от това дали се използват двойката кондензаторни електроди или единичен индукционен електрод. В общия случай кондензаторните електроди се поставят от двете стани на увредената става или място на тялото на определено разстояние от кожата, а при ползване на единичния електрод, той се насочва към мястото на увредата. Разстоянието на електродите от кожата е свързано с дълбочината на проникване като колкото са по близко, толкова въздействието е по-повърхностно. По време на процедурата може да се усеща леко затопляне.

Противопоказания за приложение на терапията с ултрависокочестотни токове

  • Метални импланти
  • Злокачествени заболявания
  • Склонност към кървене
  • Температура с неясен произход
  • Загуба на чувствителност

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортКлинични пътекиЛеченияИсторияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаНовиниАлт. медицинаСпециалистиСоциални грижиНормативни актовеЗаведенияПсихологияЗаболявания (МКБ)ОрганизацииЛайфстайлИзследванияИнтервютаАнкети