Начало Спорт Спортна медицина Спортни добавки На растителна и билкова основа Трибулус терестрис като спортна добавка

Трибулус терестрис като спортна добавка

Трибулус терестрис като спортна добавка - изображение

Едно от растенията използвано заради здравословните си ползи още от древността е трибулус терестрис (Tribulus terrestris), билка позната у нас като бабини зъби или трабузан. Макар и известна предимно с ролята си като билка подпомагаща мъжката потентност, трибулусът има и много други приложения, едно от който е свързано с повишаване на спортните възможности. Като спортна добавка трибулус терестрис се използва с цел повишаване на издръжливостта, силата, мускулния растеж и възстановяване.

Механизъм на действие на трибулус терестрис 

Основните активни вещества свързани с действието на трибулус терестрис са фитостероидните сапонини в него, от които в най-голяма концентрация е протодиосцинът. В тялото той се метаболизира до дехидроепиандростерон DHEA, който оказва благотворно влияние върху пропускливостта на клетъчните мембрани, еректилната функция, метаболизма на холестерола и имунитета. Останалите сапонини влизащи в състава в трибулус терестрис вероятно имат модулиращо действие спрямо протодиосцинът.
Смята се, че трибулус терестрис може да повиши нивото на тестостерон, чрез повишаване секрецията на лутеинизиращия хормон, който е свързан с производството му. В резултат на това се увеличава мускулната сила, мускулния растеж, а като допълнение се повлиява на либидото и сексуалната активност, чрез стимулирането на андрогеновите рецептори в мозъка.
Също така лабораторните анализи доказват, че трибулус терестрис съдържа вещества инхибиращи ензима моноаминооксидаза тип А в мозъка, в следствие на което се повлияват редица медиатори. Поради тази причина се смята, че приемът на хранителни добавки с трибулус може да подобри настроението, да повиши мотивацията и да премахне депресията.

Потенциални ефекти от спортните добавки с трибулус терестрис

  • Стимулиране на анаболните процеси в организма и подпомагане на възстановяването
  • Усилване на мастния метаболизъм и понижаване на холестерола в кръвта 
  • Повишаване на общият тонус, физическата издръжливост и половата функция
  • Подобряване на психическото и емоционално състояние 

Комбиниране с други спортни хранителни добавки

За максимален ефект често трибулус терестрис се приема в комбинация с други хранителни добавки.

Протеини - суроватъчен протеин, протеинови матрици

Аминокиселини - аминокиселини с разклонена верига, креатин, левицин, аргинин

Витамини и минерали - цинк, магнезий, вит. C

Други растителни добавки - екдистерон, йохамбин

Дозировка и употреба 

Според концентрацията на активното вещество в спортните добавки, производителите препоръчват дози между 500-1500 мг дневно, разделени обикновено на 1 до 3 приема. Много често трибулусът влиза в състава в комбинирани хранителни добавки, познати като тестостеронови бустери, в който обикновено е в концентрация до 250 мг.

Странични ефекти 

Ако добавките съдържащи трибулус терестрис се приемат в нормални дозировки и в рамките на разумен период от време, странични ефекти се наблюдават много рядко. Теоретично те могат да включват диспепсия, агресивност, раздразнителност, акне, колебания на кръвното налягане и др.
Не приемайте трибулус терестрис при сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, бъбречна недостатъчност или свръхчувствителност към продукта.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛеченияЛюбопитноЛайфстайлБотаникаХранене при...НовиниИсторияСоциални грижиФизиологияАлт. медицинаСнимкиЗдравни съветиНормативни актовеИзследванияВидеоПсихологияРецептиИнтервютаПроизводителиОткрития