Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети 4 сигнала, че сте под риск от топлинен удар по време на тренировка

4 сигнала, че сте под риск от топлинен удар по време на тренировка

4 сигнала, че сте под риск от топлинен удар по време на тренировка - изображение

Тренировките през лятото, особено в по-топлите часове на деня са едно доста тежко занимание и всеки, който се е сблъсквал с тях знае това. Порите на кожата изпомпват големи количества пот и ако човек не си набави необходимите флуиди, с които да компенсира загубите, тогава може да се стигне до дехидратация, мудност, схващане на мускулите и животозастрашаващи топлинни заболявания. Как да разберете, че сте в опасност? Съществуват 5 много ясни симптома, че тялото се обезводнява и след тях настъпва топлинния удар. Ето кои са те:

Чувствате постоянна жажда

Сухотата в устата не означава автоматично опасност. Това обаче е начинът на тялото ви да ви напомни да пиете вода, когато то започне да се дехидратира, затова не го пренебрегвайте. Препоръчително е мъжете да приемат поне по 3 литра вода на ден, но това е само началото. Ако тренирате в горещо и влажно време ще трябва да пиете допълнително количество течности. Имайте в предвид, че соковете от целина, краставици и пъпеш също са много добри за хидратацията на тялото.

Вие сте замаяни или уморени

Ако чувствате, че се замайвате при изправяне малко след като сте седнали, това е симптом за намалено количество на вода в тялото. Замайването е причинено от намаляване на кръвния поток към мозъка и когато няма достатъчно вода в кръвта, това води до намаляване на нейния обем и налягане.

Какво можем да кажем за изтощението? Всяка клетка в тялото се нуждае от вода, за да функционира, а липсата на достатъчно вода в тялото затруднява основните дейности на клетките. Следователно, последните серии в тренировката стават много по-трудни за изпълнение при недостатъчен прием на вода.

Пулсът ви е учестен

Регулирали сте дишането си, но сърцето продължава да работи на бързи обороти... Когато хидратацията намали обема на кръвта в тялото, сърцето се ускорява за да успее да изпомпва същото количество кръв, необходимо за функционирането на органите (с други думи, сърцето работи по-усилено, за да поддържа нормално кръвно налягане). Ако сте изключително силно дехидратирани, тогава може да усетите и сърцебиене, което е сигнал, че пулсът ви се е ускорил до над 100 удара в минута.

Получаване на мускулни крампи

Забелязали ли сте, че почувате повече мускулни спазми при летните тренировки? Когато се потите, вие не просто изпомпвате вода през потните жлези. Вашето тяло също така изхвърля много електролити като калий и натрий, които са от съществено значение за правилното функциониране на нервната система и мускулите и когато те са небалансирани, това води до получаване на крампи по време и след тренировката.

 

 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияТестовеЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаСпортЛайфстайлСнимкиНовиниАнкетиВидеоХранене при...Социални грижиЛеченияКлинични пътекиНормативни актове