Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на главата, гръбначния стълб и периферните нерви Травма в областта на очите при спорт

Травма в областта на очите при спорт

Травма в областта на очите при спорт - изображение

Най-честата причина за травма в областта на очите при спорт е удар с тъп предмет. В спорта най-често това е топка, стик, ракета, а при бойните спортове юмрук или лакът. Не рядко се получават и травми от попадането на пръст в окото. Най-голям риск за травма в областта на очите при спорт има в спортове като, бокс, кик-бокс, бейзбол, баскетбол, борба, крикет, хокей, пейнтбол, където е препоръчително да се носят предпазни средства като очила и шлемове. Често травми в областта на очите се получават и в спортове като футбол, волейбол, тенис, бадминтон и други спортове включващи летящи спортни пособия.

Какво представлява травмата в областта на очите и какви са причините за нея?

В зависимост от силата на удара и това с какво е нанесен, могат да се причинят различни по тежест травми на самото око или на структурите около него. Най-често нараняванията на окото са свързани само със субконюктивни кръвоизливи или несериозни наранявания на роговицата, ириса, конюнктивата или клепачите. Околните тъкани обаче поради своята фина структура и еластичност, реагират със сериозен оток и кръвонасядане, а при нарушение на кожата и кръвоизлив. При по-силни удари могат да се получат фрактури на лицевите кости в областта около окото и дори тези на очното дъно. В тези случаи може да е налице и по-сериозно увреждане на самото око като хифема(кръвоизлив в предната очна камера), отлепяне на ретината или попадане на костен фрагмент в окото.

Механизъм на получаването на травми на окото е свързван с вида спорт, като травмата може да се е причинена от удар на съотборник, противников играч, летяща топка, шайба или друго спортно пособие. В контактните спортове като борба и бойни изкуства, често се случва пръст да попадне в окото на противник или да се нанесе удар с лакът или коляно в тази област. В игрите, в които има борба за топката като баскетбол, водна топка или ръгби, попадането на пръст в окото също е често срещано. Когато травмата на окото е причинена от удар с топка или спортно пособие, поради това че диаметъра му е по-голям от очната орбита, се получава най-вече травма на околните меки тъкани. Във военните игри като пейнтбол попадането на топче в окото може да причини много серозна травма, поради което носенето на предпазни очила е абсолютно задължително.

Клинична картина и диагностика при травма в областта на очите

В зависимост от тежестта на травмата и засегнатите тъкани, симптомите могат да варират по тежест.

В по-леките случай на удар в областта на окото са налице:

 • Подуване в областта на окото; 
 • Зачервяване на окото;
 • Болка в областта на окото; 
 • Субконюктивен кръвоизлив; 
 • Усещане за чуждо тяло в окото;
 • Фотофобия;
 • Зрителни смущения; 

При по-сериозните травми допълнително може да присъстват и:

 • Ограничение на очните движения (неспособност да погледне нагоре);
 • Липса на сетивност в областта на окото;
 • Виждане на двоен образ, замъгляване на погледа или липса на зрение;
 • Разместване на очната ябълка;

Поради това, че травмите на окото са свързани с удар в областта на главата трябва да се следи за поява и на симптоми на мозъчно сътресение като:

 • Замайване; 
 • Главоболие;
 • Объркване; 
 • Гадене; 
 • Звън в ушите;
 • Невъзможност за отговаряне на прости въпроси;

За да се направи точна диагностика на травмата в областта на очите, спортистът трябва да бъде прегледан от специалист офталмолог, който да прецени тежестта на травмата и насените увреди. За изключването на фрактури в областта на лицевия череп и допълнителни увреждания се прави образна диагностика.

Лечение на травма в областта на очите 

Веднага след травмата трябва да се вземат мерки против отока и евентуалния кръвоизлив в областта около окото, до пристигане на специализирана помощ, ако е нужна такава.

 • За отока може да се приложи студен компрес с лед, но той трябва да се приложи внимателно без допълнително да се пристиска увеличава налягането в областта на окото;
 • Ако е нужно се правят промивки на окото с физиологичен разтвор, за премахване на попаднали чужди тела;
 • За кървенето може да се използва внимателно попиване със стерилен тампон или марля;

Друг аспект на лечението е намаляването на психологическия шок от травмата. Целта на това е да се запази спортиста спокоен и да се регулира дишането. На спортиста трябва да се говори тихо, бавно и равномерно и се избягват коментари и изблици на съотборници за тежестта на травмата.

След преглед от специалист се преценя дали нараняванията са само повърхностни или има травми на окото и неговите структури. Ако има серозна травма на окото може да се наложи незабавна операция.

В случаите, когато има само повърхностно нараняване на роговицата и субконюктивен кръвоизлив лечението е консервативно и окото се възстановява само за кратък период от време. Субконюктивния кръвоизлив не пречи на зрението и не е опасен, поради което се оставя с времето да се резорбира сам.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпециалистиКлинични пътекиАлт. медицинаЛюбопитноНовиниИзследванияЗаведенияИсторияСнимкиОрганизацииСпортПсихологияЗаболявания (МКБ)ЛайфстайлБотаникаНормативни актовеИнтервютаАнкетиЛеченияХранене при...ФизиологияПроизводителиАптеки