Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортна теория По футбол Тренировка за изостряне на атаките по крилата във футбола

Тренировка за изостряне на атаките по крилата във футбола

Тренировка за изостряне на атаките по крилата във футбола - изображение

Тази тренировка е предназначена за децата, които тепърва навлизат в света на най-популярният спорт. Нашата цел е да им дадем знанията за футбола, за да достигнат един ден до най-високите нива и да повишат нивото на футбола в страната ни.

Днешната ни тактическа тренировка ще се фокусира върху работата на крилата и халфовете, за да могат първите да се справят много по-лесно със солидни защитници и да атакуват вратата на противника или да центрират топката към нападателите. В много от случаите, разиграването на топката „1-2“ е много по-ефективно от дриблирането.

Съвети за преминаването през стабилна защита

Когато всяка атака на крилата е спирана от бранителите, тогава най-добрият вариант, на който могат да се спрат играчите е да се опитат да разиграят топката бързо с най-близкия до тях халф. Няма нищо по-разочароващо за целият отбор, ако точно в предмостието на вратата на противника, топката бъде губена. С използването на изострянето на атаката чрез тактиката за подаване „1-2“, шансовете за преминаване е много по-голям, а топката не се губи лесно и може да се центрира към наказателното поле.

Подготовка на тренировката

За това упражнение е добре да се отделят две зони, в които се подвизават двама от защитниците. Покрай тези двама бранители трябва да премине крилото, с помощта на полузащитника.

Начин на изпълнение

  • Крилото води топката на скорост и когато навлиза в Зона 1, защитникът тръгва да го атакува. Вместо да се надиграва с него, атакуващият играч бързо подава топката към своя съотборник от полузащитата, а той от своя страна бързо му я връща („1-2“), след като крилото вече е подминало защитника без топка.

  • След поемането на подаването, крилото отново прави бърз дрибъл и при навлизането в Зона 2 се повтаря същото действие. За целта, полузащитникът след първото подаване трябва да тръгне да тича успоредно на своя съотборник, за да не изостане от него и да успее да получи и след това върне втория пас, с който се преодолява окончателно отбраната.

  • Крилото поема отново топката и вече е свободен да я центрира или да атакува с нея вратата на противника.

Разширяване на упражнението

  • Тренировката може да се усложни с увеличаване на двете зони, при което разиграващите футболисти трябва да покрият по-голям периметър и пасовете са по-дълги. Това изисква от играчите по-голяма точност на подаването и по-правилно преценяване разположението на противниковите бранители.

  • Друг вариант е защитниците да не остават прекалено пасивни, а да атакуват дриблиращото крило. Така ще го поставят под по-голямо напрежение и ще го подготвят много по-добре за реалната обстановка по време на футболните срещи.

  • Крилото може да не бърза с подаването, а да изчака бранителят да се приближи максимално близо до него. Така полузащитникът ще има по-голямо спокойствие да отработи подадената му топка и да я върне по-точно към крилото, тъй като бранителят ще бъде ангажиран с действието на фланговия играч.

  • Крилото също така може да направи залъгващо движение, че ще продължи да води топката в близост до тъч линията, след което бързо да подаде към полузащитника с външната част на ходилото си.

  • Двамата атакуващи играчи трябва да правят бързи ускорения при тичането с или без топка, за да могат да хванат защитниците неподготвени и да вземат предимство пред тях.

Ключов съвет

Точното подаване е от решаващо значение за преминаването през бранителите с използването на този метод. Освен това, трябва да се отработи много добре и времето за подаването между играчите, за да не се получи изоставане и преминаване на подадената топка преди крилото да е достигнало до удобна позиция.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмАнкетиЛайфстайлЛюбопитноТестовеСнимкиВидеоНовиниХранене при...Здравни съветиПсихологияОбразованиеСоциални грижиИсторияФизиологияИнтервюта