Начало Спорт Спортен дух Децата и спорта Тренировките при децата – продължителност, интензивност и мотивация

Тренировките при децата – продължителност, интензивност и мотивация

Тренировките при децата – продължителност, интензивност и мотивация - изображение

С всички тези видео игри, телевизия, компютри и останалите нови технологии, не е изненадващо, че все повече деца са с наднормено тегло и са тотално обездвижени. Една от нашите най-важни задачи е, да приучим младите към здравословен и активен начин на живот. Но кои видове тренировки са подходящи за най-малките? По-колко трябва да тренират? Как да ги мотивираме да тренират? На тези въпроси ще потърсим отговорите в днешната тема.

Какви тренировки трябва да правят децата?


Най-добрият вариант за най-малките деца е те да бъдат насочвани да се занимават с различни видове спортни дейности, които ще помогнат за изграждане на тяхната издръжливост, сила, стабилност, баланс, ловкост, повратливост, бързина и така да се даде една добра основа за по-нататъшното им развитие.

Тренировките трябва да се състоят от по-леки упражнения като лицеви опори, набирания на лост с помощ от ваша страна, различни движения с използване на ластици и на гимнастическа топка (фитбол).

Добре е да се знае, че повечето от упражненията за деца трябва да са само с тяхната собствена тежест на тялото, тъй като така им се спестяват екстремното количество стрес върху организма, който може да се получи при тренировки с тежести. Така може да се работи до естественото им изморяване, а не да се спира вследствие на мускулно пренапрежение.

Интензивността на тренировките трябва да бъде съобразен с възрастта на детето. При 6-годишните, натоварването не трябва бъде много високо, защото това ще доведе до прекомерен стрес за телата им, но по-натоварващите серии са препоръчителни за 10-12-годишните.

Каква трябва да бъде продължителността и интензивността на тренировките при децата?

Количеството на тренировките при децата зависи от възрастовата група. Спортните педагози разделят децата на няколко групи и те са следните: 6-7 години, от 8 до 10 години и от 11 до 14 години. Понякога децата обичат спорта и искат да го практикуват възможно най-често, но работата на родителите и на треньорите е да ограничат това до нормалното за дадената възраст, за да не се стигне до преуморяването им.

Децата на 6-7 години

Както споменахме вече, децата в тази възраст не могат да понасят сериозни натоварвания. Не ги карайте да правят по 2 обиколки на състезателната писта! Трябва да се внимава и с интензивността, тъй като в края на тренировките е добре те да бъдат изморени, но не прекалено. Ако оценяваме натоварването по десетобалната система, то за тази възраст ви препоръчвам то да бъде от 5 до 7. Що се отнася до продължителността на тренировките, те трябва да бъдат по-кратки, тъй като като цяло вниманието на 6-годишните деца не може да бъде задържано за дълго време. Именно по тази причина, препоръчителното времетраене е в порядъка на 10-15 минути. Ако интересът на детето е голям и то има повече сила, тогава времето може да се увеличи до 20 минути. Също така трябва да се наблюдава времето за възстановяване и ако то е по-кратко, тогава можете да си позволите да правите такива 20-минутни тренировки, в противен случай, работата трябва да бъде по-кратка.

Децата на 8-10 години

Тренировките вече могат да бъдат малко по-продължителни и по-интензивни, тъй като телата на децата в тази възраст вече са по-укрепнали. Затова е нормално, при работата да се цели по-добро изтощаване. Оценено отново по десетобалната система, 6-7,5 е добър вариант за възрастта между 8 и 10 години. Тренировките могат да варират от 10 до 30 минути, в зависимост от самите деца.

Ако дадено дете е по-слабо и с не толкова развита мускулатура, тогава тренировките трябва да се ограничават до 10-15 минути. В случай, че детето е по-напреднало в спортно отношение, тогава можете да заложите на 25 минути работа. Всичко зависи от детето, така че не го натоварвайте повече, отколкото тялото му може да поеме.

Децата между 11 и 14 години

Тренировките сега могат да бъдат доста интензивни и значително по-дълги, тъй като пубертета вече започва и бушуващите хормони помагат значително за по-бързото възстановяване. Не забравяйте, че и тук зависи до колко тренирано е детето!

Ако то е с наднормено тегло или никога преди това не е тренирало, трябва да започнете по-бавно и плавно да увеличавате натоварването му. Дайте малко време на детето да свикне с тренировките и тогава започнете да повишавате интензивността, която да достигне до 7-9,5 по десетобалната система. Времето за работа е между 20 и 35 минути при 11-годишните, а 14-годишните вече могат да се натоварват и по 40 минути.

Как да мотивираме децата за тренировка?

Как да мотивираме децата и юношите да бъдат активни? Защо има такъв драматичен спад в интереса към спорта по време на юношеството? Как можем да спрем този спад? Това са много важни въпроси, на които ще потърсим отговорите в следващите редове.

За да бъдат децата активни, те трябва да имат подкрепата на своите родители, учители и треньори. Последните проучвания на спортната психология показват, че ролята на моралната подкрепа от възрастните е решаваща. Самата мотивация е поведенчески избор, усилие, постоянство и тя може да се даде от родителите, от учителите и от по-големите братя, сестри или приятели. Как може да се подобри мотивацията на децата?

Осигуряване на оптимални предизвикателства

Оптималното предизвикателство е това, което съответства на способностите на децата. Чрез тях, те успешно овладяват уменията за тяхната възрастова група, но за целта е необходимо да положат известни усилия и постоянство.

Създаване на мотивационен климат

Треньорите и учителите влияят върху вярванията на децата, техните реакции и поведение, чрез оформяне на учебната среда и мотивационния климат. Мотивационният климат се фокусира върху това какво децата смятат за ценно и искат да постигнат чрез спорта, а също така и как реагират на собствените си грешки и загуби в състезанията.

Превръщане на физическите натоварвания в забава

Отново и отново, забавлението се явява силен предиктор на мотивацията. Когато човек се радва на нещата, които прави, той иска те да се случват по-често. Проучванията при децата и юношите показват, че когато се работи интензивно, има поставено конкурентно начало и се цели отбелязването на точки или голове, забавлението е гарантирано.

Помощта за децата ви е помощ за вас

Усвояване на умения, постигане на лични цели, изграждане на режим и уважение към треньорите, всичко това се постига благодарение на спорта. Трениращите деца се научават как да се справят с конкуренцията, което пък ги изгражда като борбени личности и в ежедневието. Така, след като родителите са ги насочили към активен начин на живот, те са им дали тласък да се справят с проблемите, което улеснява и самите родители. Те ще имат по-малко грижи с подрастващите и ще са сигурни, че са ги предпазили от пороците на нашето съвремие, тъй като спортуващите личности много по-рядко прибягват до алкохол, наркотици и т.н.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноНовиниЛайфстайлСнимкиХранене при...ПсихологияСпециалистиРецептиСоциални грижиАнкетиИнтервютаАлт. медицинаИсторияТестовеНормативни актовеОрганизацииОбразованиеЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника