Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Воден спорт Търкаляне на трупи

Търкаляне на трупи

Търкаляне на трупи - изображение

Търкаляне на трупи е воден спорт, който произхожда от традициите на дърварите в североизточната част на САЩ и в Канада. След като дървените трупи са били отсичани, те са се спускали по реката и при пристигането им в крайната точка, дърварите са организирали състезания, при които двама от тях са се качвали върху дънер във водата и са започвали да го въртят с ходене, като целта била да се балансира върху него възможно най-дълго. Първият паднал губи.

Размери на трупите

Съществуват четири различни размера на трупите, които днес се използват в състезанията, въпреки че по време на тренировките се използват всякакви дънери. Всеки размер има номер и цвят, които се асоциират с него. В Щатите, размерите на всяко дърво трябва да отговори на стандартите на Асоциацията по Въртене на Трупи на САЩ (USLRA), а в Канада на CAN-LOG.

Размери в САЩ

  • Дънер І клас – дължина 3,7 метра и диаметър 38 сантиметра

  • Дънер ІІ клас – дължина 3,7 метра и диаметър 35,5 сантиметра

  • Дънер ІІІ клас – дължина 4,0 метра и диаметър 33,0 сантиметра

  • Дънер ІV клас – дължина 4,0 метра и диаметър 30,5 сантиметра

  • Дънер V клас (в процес на обсъждане) – дължина 4,0 метра и диаметър 28,0 сантиметра

Размери в Канада

  • Дънер І клас – дължина 4,0 метра и диаметър 43,2 сантиметра

  • Дънер ІІ клас – дължина 4,0 метра и диаметър 38,0 сантиметра

  • Дънер ІІІ клас – дължина 4,0 метра и диаметър 33,0 сантиметра

  • Дънер ІV клас – дължина 4,0 метра и диаметър 30,5 сантиметра

Правила

В мачовете по търкаляне на трупи има няколко правила. Състезателите имат право да клатят дънера, да спират въртенето му, да обръщат посоката на въртене, да увеличават скоростта на въртене и дори да ритат водата и да я плискат в лицето на противника си, което най-добрите в този спорт правят с изумителна точност. Всичко е позволено, с изключение на физическия контакт и пресичането на осовата линия на дънера. За да се подпомогне поддържането върху дървото, състезателите носят специални обувки, които имат десетки остри шипчета на подметката. Падналият губи срещата, а ако и двамата състезатели са във водата, тогава губи този, които първи е докоснал повърхността ѝ. Мачовете се провеждат в 2 от 3 или в 3 от 5 рунда.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиТестовеБотаникаХранене при...Спорт и туризъмПсихологияИнтервютаСоциални грижиФизиологияЗаведенияАнкетиДиетиОбразованиеОрганизацииСпециалистиНормативни актовеПроизводителиЛеченияРецепти