Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Стадиони Уембли

Уембли

Уембли - изображение

Уембли е футболен стадион в Лондон, който е открит през 2007 година. Много често е наричан Новият Уембли, тъй като е изграден на легендарния стадион, построен през 1923 година. Старият стадион първоначално се е наричал Импайър, но е повече познат като „Кулите близнаци“, заради двете кули, които са били и негов символ. Дори при разрушаването му съществуваше колебание дали те да не останат и в новия стадион, но в крайна сметка, те също бяха разрушени през 2003 година. Символ на Новият Уембли вече е арката, която преминава над козирката му.

Стадионът е от четвърта категория по изискванията на УЕФА, като капацитета му е 90 000 места, а с правостоящите се увеличава до 105 000. Вторият по капацитет стадион в Европа след Камп Ноу и номер едно на Острова, тук се провеждат мачовете от най-високите нива на английския футбол. Националният отбор на Англия играе мачовете си тук, а освен него, тук се провеждат и финалните срещи от Купата на футболната асоциация (ФА Къп) и Купата на Англия.

Уембли е собственост на управителното тяло на английския футбол. Проектиран е от Фостър и партньори и Попълъс (бившата НОК спорт, изградила редица стадиони и спортни зали в Европа и по света), като разполага с частично подвижен покрив. Проектантите са решили, че Кулите Близнаци трябва да имат продължение и затова е изградена Уембли Арк - арка висока 134 метра и с дължина от 317 метра. Цялата арка е осветена, не само за да бъде по-атрактивна, но и заради по-ниско прелитащите самолети. Изграждането на стадиона е направено от австралийската фирма Мултиплекс, като стойността му е 798 милиона паунда. Новият Уембли отваря врати за пръв път на 9 март 2007 година, като на него се провежда финала за ФА Къп.

През 2012 година, Уембли бе домакин на олимпийските футболни финали.

Всяка година, първият мач преди началото на официалния сезон в Англия, трофеят ФА Къмюнити Шийлд, се играе на този стадион. Мачът е между шампиона на Англия и носителят на ФА Къп. По средата на редовния сезон, Уембли отново домакинства на финални сблъсъци – Карлинг Къп и Карлинг Трофи. В края на сезона тук се провеждат баражите за изкачване в по-горно ниво на английския футбол. Тук се изиграха и финалите за Шампионската Лига на УЕФА през 2011 и 2013 година.

Освен на футболни мачове, Уембли е домакин и на такива от Международните Серии по американски футбол (първото място на провеждане извън САЩ), ръгби шампионати и концерти.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлСнимкиГеографияИсторияПсихологияНовиниЛюбопитноСоциални грижиСпорт и туризъм