Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Зимен спорт Скелетон

Скелетон

Скелетон - изображение

Скелетон е зимен спорт, при който състезателите се спускат с голяма скорост през леден улей, легнали върху малка шейна с лице към нея. Пистите, които се използват са същите, както при спускането с шейни и бобслея. Този спорт възниква в швейцарският зимен курорт Сейнт Мориц, като по време на спускането, в завоите налягането върху състезателите достига 5 пъти земното, а управлението се осъществява с движения на главата и раменете. Преди да започне да се прави спускане по ледените писти, този спорт започва да се практикува по криволичещите улици на зимния курорт. Както и при бобслеят, това създава опасност за пешеходците, но след създаването на пистата започваща от хотел Кулм, състезанията се преместват на нея.

Скелетонът е участвал в олимпийската програма през 1928 и 1948 година, а през 2002 той за постоянно е включен в зимните игри. След тази година популярността му значително нараства, като започва да се практикува дори в страни, чийто климат, терен и дори финанси не отговарят на изискванията за изграждането на писти. Някой от по-екзотичните страни, от които има състезатели по скелетон са Австралия, Нова Зеландия, Мексико, Бразилия, ЮАР, Ирак, Бермуда, Аржентина и дори Вирджинските острови.

Шейните

През 2010 година FIBT ограничава материалите, които са позволени за използвани в шейните за скелетон. Рамката трябва да бъде изработена от стомана и не се позволява никакви механизми за управление и спиране. Основната плоча може да бъде от пластмаса. Допълнителните спецификации са следните:

  • Максималното тегло на шейната при мъжете е 115 кг. включително състезателя, а самата шейна може да бъде 43 кг., докато при жените са позволени 92 кг. комбинирано тегло и 35 кг. само на шейната. Някой от спортистите отказват да добавят баласт за допълнителна тежест, но много от тях се възползват от възможността да увеличат теглото на шейната, за да си гарантират по-висока скорост.

  • Дължината на шейните е от 80 до 120 см.

  • Височината и е от 8 до 20 сантиметра.

Екипировка за скелетон

  • Каска с подбрадник за предпазване от ударите в долната челюст или специален шлем за скелетон

  • Скоростен костюм от здрава кожа

  • Обувки с метални шипове за добро сцепление и спиране

  • Очила или маска за лице

  • Подложки за лактите и раменете под костюма

  • Шейна

 

 

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмСнимкиХранене при...ЛайфстайлЗдравни съветиРецептиЛюбопитноНовиниАлт. медицинаАнкетиЛечения