Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Фистбол

Фистбол

Фистбол - изображение

Фистбол е подобен на волейбола спорт създаден в Европа, като ударите по топката се правят не с длан, а с юмрук. Произходът на играта е още от римско време, като най-ранните писмени доказателства за съществуването ѝ датират от 240 година след Христа, от времето на император Гордиан ІІІ.

Първите писмени правила на фистбол в неговата италианска версия за записани от Антоний Скайоно през 1555 година. През 1786 година пък, Йохан Гьоте споменава за мач между благородници от Венеция и Верона в своята автобиографична проза „ Пътешествие в Италия“.

Общ преглед

Фистболът принадлежи към групата спортове, при които топката се прехвърля над мрежа, която е разположена в средата на игралното поле, по цялата му широчина. Както във волейболът и тенисът, и тук целта е да се пласира топката така, че опонентите да не могат да я достигнат и върнат обратно в срещуположното поле. Както споменах и по-рано, ударите в този спорт се извършват с юмрук или свита ръка. След преминаването на топката над мрежата, тимът, който се състои от петима играча има право на три отигравания, преди да я върне обратно в срещуположното поле, но за разлика от волейбола, тук е разрешено между ударите на съотборниците, топката да отскача по веднъж от земята (или общо 3 пъти).

Детайлите на спорта

Професионалният фистбол се играе на поле с размери 20 на 50 метра, като мрежата разделя игрището на 2 равни половини. Мрежата е с височина 2 метра (за жените е 1,90 метра), а от двете и страни има линии за атака, като те са на разстояния от по три метра. Зоната за сервиз е в двата срещуположни края на игрището, като тази зона също е с широчина 3 метра.

Топката е изработена от кожа, като тя има максимална обиколка от 68 сантиметра и тегло до 380 грама (до 350 грама при жените), като налягането на въздуха в нея е между 0,55 и 0,75 бара. Всеки от отборите предоставя най-малко по една стандартна топка за използване в мача, като всяка една преминава съдийски контрол. Топките, с които в момента не се играе остават под съдийско наблюдение. Ако нито един от отборите не предостави годна за игра топка, срещата не се провежда и срещу тимовете се предприемат наказателни мерки.

Мачовете се играят до спечелването на 3 от възможни 5 гейма, като самите геймове са до 11 точки. Фисбол е ежегоден член на Световните игри, а на всеки четири години се провежда и Световно първенство.

Отборите се състоят от по 8 играча, като 5 са в игра, а трима са резерви. Смените се правят на ротационен принцип, като за целта не е нужно играта да бъде спряна. Капитанът на тима задължително носи лента на ръката си, като той е единственият, който има право да говори със съдиите относно претенции, които отбора може да има.

Съвременният фистбол е представен за пръв път в САЩ през 1911 година и от там става популярен в цял свят, но родината на спорта е Италия.

Игрално време

Мачовете се провеждат в 5 сета по правилата на международните срещи, като спечелилият 3 от тях се обявява за победител. В регионалните състезания може да се играе и до 5 от 9 сета, но това се случва много рядко. Всички сетове се играят до 11 точки, но задължително трябва да има разлика от 2 точки (но максимум до 15 точки, без значение от разликата – може да се стигне най-много до резултат 15-14). В решителният сет, полетата се сменят веднага щом единият от отборите спечели 6 точки. Тогава, той има право и на изпълнението на началния сервиз.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпорт