Начало Спорт Спортна медицина Спортни травми и заболявания Травми на ставите Болка в капачката на коляното при спортисти (коляно на бегач)

Болка в капачката на коляното при спортисти (коляно на бегач)

Болка в капачката на коляното при спортисти (коляно на бегач) - изображение

Един от най-честите синдроми свързани с болка в капачката на коляното при спортисти се нарича пателофемурален синдром и е познат още като "коляно на бегач". Този тип спортна травма се свързва с прекомерни, повтарящи се, еднообразни движения в коленете. Най-голям риск за появата на пателофемурален синдром имат бегачи, колоездачи, тенисисти, баскетболисти, а честотата е по-голяма при младите спортисти и жените.

Какво представлява пателофемуралният синдром?

Това е синдром характеризираш се с болка или дискомфорт произлизащи от контакта между пателата (колянното капаче) и фемура (бедрената кост) при движенията в колянна става. Често се среща в спортове свързани с бягане, скачане или еднообразни движения на долните крайници, поради което се свърза най-вече с бегачите в леката атлетика. Като основна причина за появата на "коляно на бегач" се счита неравномерното теглене на главите на четириглавия бедрен мускул, което причинява изместване на капачката, като така се създава допълнително триене и натиск между нея и бедрената кост. В резултат на тези сили се травматизира хрущялната повърхност под пателата, което води до дразнене, възпаление и хондромалация (размекване на хрущяла). Вторично пателофемуралния синдром може да се появи и след фрактури, травми в коляното, туморни заболявания и др.

Какви са симптомите на "коляно на бегач"?

Пателофемуралният синдром може да засегне както едното, така и двете колена. Обикновено пациентите се оплакват от болка в коляното, локализирана в областта зад или около капачето, която се изостря от спорт, ходене, изкачване на стълби или продължително седене. Болката може да е остра и появяваща се внезапно или тъпа и обостряща се понякога. Също така може да изчезва по-време на спорт или след загряване и де се поява по-късно по време на покой. Характерни за пателофемуралният синдром са :

  • Болки в колянната става, особено в предната част, около и зад капачката
  • Болезненост по вътрешния ръб на капачката
  • Оток след натоварване (в някои случаи)
  • Засилване на болката при ходене под наклон хълмове или изкачване на стълби
  • Възможна поява на пукане или прещракване при движение на колянното капаче
  • Болезненост и схващане след продължително седнало положение
  • Атрофия на квадрицепс феморис при хронична болезненост
  • Скъсяване на мускулите на прасеца и квадрицепсите (особено външната глава) и илиотибиланият тракт

Диагностика и оценка на пателофемуралния синдром

За точната диагностика и оценка на проблема се прави обстоен преглед за установяване локализацията на болката и причините за появата ú. Диференциалната диагноза има за цел да изключи като причина за болката: 

За по-точна диагностика може да се използва скенер или ЯМР (Ядрено-магнитен резонанс).

Лечение на пателофемуралния синдром

Вповечето случаи пателофемуралния синдром се повлиява добре от консервативно лечение, което е свързано с подобряване на мускулния баланс и подпомагане на оздравителния процес.

Почивка

Поради това, че пателофемуралният синдром е травма свързана с постоянно движение на колянното капаче, то първата стъпка от консервативното лечение е свързана с намаляване на натоварването. За да се възстанови "коляното на бегач" е препоръчително бягането да се замести с ходене или плуване, с цел да спре възпалението и болката.

Лед и медикаменти

За да се намали болката и възпалението може да се използва мех с лед за 10-15 мин. след физическа активност. Ако болката е много силна могат да се използват и нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен.

Рехабилитация и упражнения

Рехабилитационната програма има за цел да възстанови функцията на засегната част и да върне спортиста максимално бързо в игра. Основана роля в програмата имат упражненията за укрепване на m. quadriceps femuris, като акцентът е насочен към балансиране на тегленето на главите му. Именно асинхронното теглене на латерална и медиалната глава на m quadriceps femuris се счита за една от главните причини за пателофемуралният синдром. Използват се различни упражнения с цел удължаване на скъсените и засилване на слабите мускули. В рехабилитационната програма могат да се включат упражнения във водна среда с уреди и на уреди.

Ортези и тейпинг

В допълнение към рехабилитационната програма могат да се използват тейпинг или различни колянни ортези. Те имат за цел да фиксират и стабилизират колянното капаче при движение, като така се избягва неправилното му движение и триене. За тази цел има специално разработени ортези за коляно с пателарен водач или ленти стабилизиращи капачето.

Профилактика на пателофемуралният синдром

За да се предотврати появата на "коляно на бегач" е нужно да се спазват всички основни принципи на профилактиката на спортни травми. Това е свързано с бягане по специално пригодени спортни настилки, използване на подходящи спортни обувки, добро загряване преди тренировка и постепенност в натоварването. Важно е още при поява на първите признаци на пателофемуралния синдром да се намали натоварването и да се избягва бягането по стълби наклон и твърди терени. Също така е удачно да се използват ортези за коляно с цел намаляване на болката.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)ЛюбопитноНовиниСнимкиИзследванияСпециалистиКлинични пътеки