Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Гимнастика Халки

Халки

Халки - изображение

Халки е традиционна за мъжката гимнастика дисциплина, като при нея се изисква изключително голяма сила по време на изпълнението. Обикновено гимнастиците използват специални ръкохватки, за да получат по-добър захват за металните пръстени на уреда.

Уреда

Уредът халки се състои от два пръстена, които висят свободно на стационарна метална рамка. Всяка една от халките се поддържа от лента, която от своя страна е свързана към стоманен кабел, окачен за металната конструкция.

Размерите на стандартният уред са определени от Международната Федерация по Гимнастика и те са както следва:

  • Вътрешен диаметър на халките – 18 сантиметра ± 0,1см.

  • Разстояние от точката на свързване към металната конструкция до долната вътрешна част на халките – 3 метра ± 1 сантиметър

  • Разстояние между двете точки на закрепване – 50 сантиметра ± 0,5 сантиметра

Стандартни упражнения върху халки

Упражненията върху халки включват елементи на люлеене, демонстрация на сила, задържане и баланс. Съществуват различни изисквания за тези елементи, като например при въртене да се спре и да се остане в изправена стойка върху ръце, да се направи статично задържане или превъртане при слизането от уреда. Опитните гимнастици често демонстрират по няколко елемента за сила.

Един от най-често показваните елементи е Железен кръст, който се изпълнява чрез изпъване на двете ръце настрани, събиране на краката и изпъването им в падьом. Гимнастикът трябва да се задържи в тази поза за поне 2 секунди. Други важни елементи за демонстрация на сила са обърнат кръст (т.е. вертикално обърнат Железен кръст) и малтийски кръст, при който се застава в подобна на железният кръст поза, но успоредно на земята. Последното упражнение се счита за едно от най-сложните, тъй като за изпълнението му се изисква огромна сила.

Съчетания на международно ниво

При съчетанията трябва да се направи поне един елемент от всички групи:

І. Набиране и елементи на люлеене, включително L-образен седеж

ІІ. Залюляване и изправяне в стойка на ръце с главата надолу

ІІІ. Залюляване и демонстриране на силово спиране на движението, без L-образен седеж

ІV. Силови елементи и задържания

V. Слизане

Точкуване и правила при халките

Точките се определят както и при другите гимнастически уреди. Не са позволени огъване на ръцете при изпълнение на силовите упражнения и използване на ремъците или стоманените въжета за контролиране на баланса на тялото. Точки се отнемат и при прекомерно люлеене на въжетата при изпълнение на елементите, както и при силно треперене на самия гимнастик. Приземяването, което се прави с превъртане, за да даде повече точки трябва да бъде чисто и без престъпване.

Известни гимнастици в дисциплината халки

Най-известният в България гимнастик естествено е Йордан Йовчев. Други, популярни състезатели са Алберт Азарян, Акинори Накаяма, Чен Юбинг и Юри Чечи.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпорт