Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Гимнастика Земя

Земя

Земя - изображение

В гимнастиката, земя се отнася до специално подготвена повърхност, върху която се изпълняват различни упражнения. Тази дисциплина е включена в олимпийската програма, като част от различните уреди, включително халки, успоредка, смесена успоредка, греда и кон с гривни.

Уредът“ земя

Въпреки, че самият под на който се правят упражненията не изглежда като гимнастически уред, той е квалифициран като такъв. В началото възниква като свободни гимнастически упражнения, които обаче са много подобни на днешните. В последствие повърхността на земята започва да се развива и днес тя има под най-горната повърхност пружини или гумена пяна и шперплат, които позволяват смекчаване на ударите при приземяването на състезателите, а също им помага да постигат по-голяма височина при отскоците и превъртанията. Подът има ясно очертани граници, които са в различен от игралната площ цвят. Времето за изпълнението е ограничено до 70 секунди при мъжете и 90 при жените. За разлика от мъжете, жените винаги изпълняват съчетанията си под съпровод на музика.

Размери на полето

Те са еднакви за мъжете и жените и са определени от Международната Федерация по Гимнастика:

  • Игрална площ – 12 х 12 метра ± 3 сантиметра;

  • Диагонали – 16,97 метра ± 5 сантиметра;

  • Борд – 100 сантиметра;

  • Зона за безопасност – 2 метра.

Правила и точкуване при жените

Съчетанията на земя при жените продължават до 90 секунди. Всички упражнения се изпълняват по предварително подготвена хореография и се състоят от акробатични и танцови елементи. Тази дисциплина позволява на гимнастичките да изразят своята личност чрез танц, музика и специални гимнастически движения. Цялото съчетание трябва да бъде точно, в синхрон с музиката и приятно за наблюдаване.

Много от световните сили в гимнастиката наемат специални хореографи, които да подготвят програмата на техните състезателки. Добре известни такива са Лиза Люк, Нанси Роуч и Геза Позар от САЩ и Адриана Поп (Румъния).

Някой гимнастички предпочитат сами да си създадат хореографията, като те могат да я сменят всяка година или да я усъвършенстват в продължение на няколко поредни сезона. Почти никога не се случва една гимнастичка да промени програмата си по време на един сезон, но има и изключения: рускинята Дина Котчеткова променя своята хореография за финала на земя по време на Олимпиадата в Атланта`96, а преди това играе със съвсем различно съчетание.

Музиката, използвана за програмата се избира от състезателката и нейния треньор, като са позволени всички стилове и инструменти, но има ограничение в случай, че се говори или пее нещо. Позволен е глас, който се използва само като вокал или като „инструмент“. Задължение на треньорският щаб е да осигури диск с подбраната музика, преди започване на състезанието. За непозволен текст в музикалния съпровод се отнемат определен брой точки.

Резултатите от състезанието се основават на трудност, артистичност, демонстрация на задължителните елементи и като цяло качеството на изпълнението. Наказват се лошата позиция на тялото и изпълнението на движенията, липса на задължителен елемент, падането и излизането от игралната повърхност. Очаква се гимнастичките да използват цялата повърхност на тепиха, тръгвайки от единия ъгъл и приземявайки се в другия. Наказание се получава и ако състезателката не успее да се вмести в определеното и време или не завърши едновременно с музиката.

Съчетания при жените на международни състезания


Упражненията на земя трябва да включват до четири акробатични линии, както и някой танцувални елементи, превъртания и скокове. Хореографията трябва да се състои от най-малко:

  • Танц, съчетан с най-малко 2 различни скока;

  • 1 акробатична линия с най-малко 2 различни вида салта;

  • Салто напред и веднага след него настрани или назад;

  • Двойно салто с изпънато тяло или с въртене на 360 градуса;

  • Отскок като завършек на превъртане.

Правила и точкуване при мъжете

Упражненията на земя при мъжете са съставени предимно от акробатични елементи, комбинирани с демонстрация на сила и баланс, гъвкавост и фигури. Отново се изисква цялото използване на игралното поле, като има предварителна хореография, която трябва да е ограничена в рамките на 70 секунди.

Както и при другите гимнастически дисциплини, оценките се основават на трудност, форма и цялостно изпълнение. Отнемат се точки при липса на гъвкавост, неизползване на цялата площ, използване на един и същ диагонал повече от 2 пъти. Елементите, при които се правят стойки на ръце трябва да покажат контрол и добър баланс на тялото.

Съчетания на земя на международно ниво при мъжете


Трябва да бъдат показани поне по един елемент от всички групи:

І. Неакробатични елементи;

ІІ. Акробатични елементи напред;

ІІІ. Акробатични елементи назад;

ІV. Елементи настрани, скокове назад с половин завъртане и салто напред, скокове назад с четвърт оборот и обръщане настрани.

Приключването може да се направи с всеки елемент с изключение на такъв от група І.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиСпортЛайфстайлЛюбопитноСпорт и туризъмХранене при...Здравни съветиНовиниИнтервютаПсихологияСоциални грижиФизиологияОбразованиеДиетиЗаведенияАнкетиТестовеОрганизацииСпециалистиНормативни актовеПроизводителиРецептиЛеченияБотаника