Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Характеристики на успешната програма за изчистване на мазнините от тялото

Характеристики на успешната програма за изчистване на мазнините от тялото

Характеристики на успешната програма за изчистване на мазнините от тялото - изображение

Когато стане въпрос за изчистването на мазнините, всеки иска да знае каква е най-добрата програма, която едновременно да доведе до бързи и ефективни резултати. Но, както всичко в здравословния начин на живот и във фитнеса, „най-добрата програма“ може да варира от човек до човек. И докато повечето неща зависят от индивида и от неговия начин на живот, то има няколко базисни неща, които не се променят и важат за всички. Това са няколко черти, които позволяват на програмата да работи и да носи видими резултати. И така, ако дадена програма включва тези елементи, то можете да бъдете сигурни, че тя ще ви помогне да изчистите тялото си от нежеланите мастни натрупвания. Вижте тези характеристики!

Енергиен дефицит

Ако някой ви каже, че можете да премахнете мазнините без да бъдете в енергиен дефицит или не е достатъчно запознат с функционирането на тялото или се опитва да ви продаде нещо. Никой не може да отслабне без да бъде в калориен дефицит!!! Това е. Няма значение колко чиста е храната, която се консумира или колко стриктно спазвате дадена диета, ако вие не приемате по-малко калории, отколкото изгаряте, вие няма да изчистите мазнините от себе си.

Това не означава, че трябва да се превръщате в енергийни счетоводители, а просто да откриете начин, с който да намалите общия си дневен прием на калории. Дали това ще стане чрез отказ от консумация на полуфабрикати или до ограничаване на приетата храна вечер, това няма значение, но вие знаете кои от храните съдържат празни калории, които нямат никаква енергийна стойност и просто трябва по-рядко да посягате към тях.

Високо съдържание на чисти протеини и зеленчуци

Когато говорим за загуба на мазнини, трябва да се отдаде приоритет на консумацията на постни протеини и зеленчуци с високо съдържание на фибри, които могат да помогнат за постигане на целите ви в дългосрочен план. Тези продукти водят до добро засищане на организма и ще ви помогнат да не усещате глад за дълго време. Така няма постоянно да мислите за храна и като цяло ще консумирате по-малко калории на дневна база. Като цяло, постните протеини и зеленчуците са добра комбинация, тъй като са с по-ниско съдържание на калории, а в същото време засищат добре и именно това е причината за тяхната ефективност при отслабването.

Програмата не трябва да „очерня“ мазнините

В продължение на много години, мазнините бяха хулени и отхвърляни и бяха изкарвани по-черни от дявола. Днес вече знаем, че това не е било правилно, тъй като мазнините са жизненоважни за функционирането на човешките органи. Мазнините са основен играч в производството на хормони, особено на тестостерон. Те също така са от съществено значение за регулирането на неща като кръвно налягане, възпаленията, абсорбцията на витамини и подпомагат мозъчната функция. Плюс това, мазнините правят храната много по-вкусна, така че няма причина да бъдат напълно изключвани от менюто.

Програмата не трябва да отхвърля категорично въглехидратите

Въглехидратите днес заместиха мазнините като основна причина за затлъстяването. Много „експерти“ казват, че ако искате да загубите мазнини, просто трябва да сте на нулеви въглехидрати и хоп, готово, мазнините изчезват за миг. Проблемът е, че въглехидратите носят хиляди ползи за тялото.

Когато се разградят в тялото, въглехидратите се превръщат в гликоген, който се съхранява в мускулите, черния дроб и мозъка. Тези депа осигуряват гориво за мускулите при физическа активност и помагат на мозъчната функция. Плюс това, въглехидратите са част от най-вкусните и изкушаващи храни, така че е трудно да ги избягваме.

Искате ли да знаете истинската магия за въглехидратите и връзката им с отслабването? Ще ви дам един жокер – има нещо общо с номер 1 в списъка... Да, точно така, намаляването на въглехидратите не е нищо повече от друга форма на ограничаване на калориите. Простите въглехидрати бързо се превръщат в енергия и когато тя не се използва, това води до калориен излишък.

Силови тренировки

За загубата на мазнини, физическата активност е изключително важна. Препоръчително е, освен да сте в калориен дефицит, да правите тренировки поне 2 пъти седмично. И когато говорим за тренировки, не става въпрос например единия ден да тренирате корема, а на другия ръцете. Такива тренировки се правят само ако работите поне 4 дни в седмицата, а ако залагате на 2 тренировки, тогава оптималния вариант е да заложите на големите многоставни упражнения, като клекове, мъртва тяга, лежанка, раменни преси гребане с дъмбели или с щанга и набирания на лост. Тези движения работят за много мускулни групи едновременно, горят по-голямо количество калории и носят много големи ползи на хормонално ниво, като например увеличаването на секрецията на тестостерон и растежен хормон, които отговарят за трупането на мускулна маса и за изчистването от мазнините.

Тези хормони също така са отговорни за предпазване на мускулите от разграждане, каквато опасност реално съществува по време на диета.

Гъвкавост на хранителния режим

Провалът на повечето диети е, че са твърде строги и забраняват да се консумират определени храни. Проблемът е, че когато се забраняват определени храни, човек започва да мисли само за тях. Ето защо, ако диетата е по-гъвкава, тя ще позволи консумацията на почти всичко и така несъзнателно, човек няма да се изкушава. Много често, изобщо не се сещаме за дадена „вредна“ храна, но ако тя се включи в списъка на забранените, постоянно мислите започват да се въртят около нея. Затова е добре програмата да се придържа към правилото 80/20. В 80% от времето калориите трябва да идват от минимално преработени и полезни храни, а в 20% от случаите, те могат да са от любимите ви храни.

Без интензивни диети, пречистване и детоксикация

Тези неща обикновено са измама, целяща да ви вземе парите, просто те не са необходими, не са безопасни, не са здравословни и не водят до устойчиви резултати. Не ги правете!

Разумни цели и очаквания

Повечето хора искат да отслабнат и ако може това да стане... вчера. За съжаление, твърде много от тях стават жертва на диети, които обещават например сваляне на 15 килограма за 1 месец или нещо подобно.

Разумната загуба на мазнини е около 500 до 800-900 грама на седмица. Всичко над това води до риск наред с мазнините да се изгуби и мускулна маса. Може би не ви изглежда много, но както обичам да казвам, отслабването е маратон, не спринт. Бавното отслабване е не само по-устойчиво, но ще направи поддържането на постигнатото тегло по-лесно.

Програмата трябва да ви позволи да живеете живота си

Повечето трениращи искат програма за хранене и тренировки, която да стане част от живота им, но не и да го контролира. Да, може би ще ви се наложи да направите някои промени в начина си на живот, ако искате да губите мазнини. Това не означава, че ще трябва да се откажете от всички неща, от които се чувствате добре. Позволявайки си малко свобода, без да спазвате фанатично стриктно програмата си, ще ви позволи да извървите дългия път безпроблемно.

Още по темата:

4.8, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортДиетиЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлХранене при...СнимкиТестовеПсихологияАлт. медицинаИсторияРецептиНовиниБотаникаЛеченияКалкулаториПроизводители