Начало Спорт Влез във форма Тренировки и програми Отслабване 6 прости упражнения за намаляване на мазнините в тялото

6 прости упражнения за намаляване на мазнините в тялото

6 прости упражнения за намаляване на мазнините в тялото - изображение

В плана за загубата на мазнини в тялото има няколко важни неща, които не могат едно без друго, а именно, правилно хранене, тренировки, пиене на достатъчно вода и адекватното количество сън. Няма да се спирам на храненето, за всички е ясно, че без негова помощ нещата стават много трудно, понякога дори е невъзможно какъвто и да е напредък. Сънят е важен за възстановяването на тялото, а ако той под 7 часа, самият организъм произвежда много големи количества от хормона на стреса, който пречи на мазнините да се изгарят, защитавайки този ценен ресурс на енергия при настъпване на неблагоприятни условия за оцеляването на човека. Водата също е от първостепенно значение, тъй като почти всички процеси в тялото се извършват във водна среда. Упражненията... Тук ще ви дам 6 от най-простите, но в същото време ефективни. Добре е да ги съчетавате с други видове дейности, като например йога, плуване, ходене, колоездене и бягане, за още по-добри резултати.

Упражнения за намаляване на мазнините в тялото

1 Коремни преси

коремни преси

Това е едно от най-познатите упражнения, що се отнася до стягането на коремната мускулатура. Коремните преси ще ускорят изгарянето на мазнините и при ефективно спазване на хранителния режим ще видите резултатите за много кратко време.

Как се изпълняват?

 1. Легнете на пода, свийте коленете си и стъпете с ходилата на земята! Поставете ръцете си зад тила с разтворени настрани лакти!

 2. Поемете си дълбоко въздух и вдигнете горната част на тялото си от пода и когато достигнете до горна позиция, издишайте!

 3. При връщането в долна позиция отново вдишайте! Не забравяйте да дишате на всяко повторение, мнозина от начинаещите трениращи, водени от напрежението от упражнението, забравят да го правят и така не осигуряват достатъчно кислород за работата на мускулите!

 4. Изпълнете 3 серии по 10 повторения!

2 Обратни коремни преси

обратни коремни преси

Как се изпълняват?

 1. Легнете на пода с ръце покрай тялото и длани обърнати надолу, след което вдигнете краката си перпендикулярно, и свийте коленете си под прав ъгъл! Това е началната ви позиция.

 2. Стегнете коремните си мускули и вдигнете таза си от пода, така че коленете ви да достигнат до гърдите, като през цялото време се стремите те да останат свити под прав ъгъл! При това повдигане издишате въздуха от дробовете си.

 3. При вдишването, бавно и контролирано се върнете в начална позиция! Отново имаме 10 повторения в 2-3 серии.

3 Повдигане на изпънати крака от лег

повдигане на краката от лег

Как се изпълнява упражнението?

 1. Легнете по гръб с изпънати крака, като поставите дланите си под дупето или встрани на тялото, обърнати надолу! Това е началната ви позиция.

 2. Вдишайте и вдигнете едновременно двата крака към тавана, докато те образуват прав ъгъл с тялото ви!

 3. Издишайте и бавно спуснете краката към земята, но без да я докосвате (спрете на около 5-10 сантиметра)! Направете 10 пъти!

4 Въздушен велосипед

въздушен велосипед

Това е едно много ефикасно упражнение за намаляване на мазнините в тялото и с него можете да се погрижите за здравето на тазобедрените и коленните си стави.

Как се изпълнява?

 1. Легнете по гръб и вдигнете краката си под ъгъл от 45 до 90 градуса!

 2. Започнете да движите краката си сякаш карате велосипед!

 3. Изпълнявайте това за 1 минута, след което бавно спуснете краката си на пода, отпуснете се за 30 секунди, след което отново ги вдигнете и повторете въртенето, но този път назад!

 4. Повторете тази серия 5 пъти!

5 Степ ъп

степ ъп

Това е динамично упражнение, съчетаващо сила, мощ и баланс. То е насочено към много от основните мускулни групи в тялото. Можете да го изпълнявате с дъмбели в ръце или с щанга на раменете.

Как се изпълнява?

 1. Застанете изправени пред пейка, държейки в ръцете си дъмбели (можете да използвате и щанга, която е вдигната върху раменете ви)!

 2. Стъпете с левия си крак върху пейката и използвайки силата му, се изправете върху нея, след което поставите и десния крак до левия!

 3. Слезте на земята по обратния път, след което повторете с размяна на краката!

 4. Изпълнете 3 серии по 10 повторения!

6 V-образни коремни преси

V-образни коремни преси

Как се изпълняват?

 1. Легнете на пода с изпънати крака и ръце с дланите нагоре, като те трябва да са в права линия! Леко ги повдигнете от земята, това е началната ви позиция!

 2. Стегнете корема си и едновременно повдигнете нагоре изпънатите си крака и горната част на тялото, като ръцете си стоят изпънати нагоре! Така тялото ви ще заеме формата на буквата V. Движението нагоре е експлозивно и рязко.

 3. Върнете се в начална позиция, без да позволявате на ръцете и краката ви да докоснат пода!

 4. Изпълнете 3 серии по 10 повторения! Дръжте корема си стегнат през цялото време на изпълнението! Ако упражнението е прекалено трудно за вас, можете леко да свиете коленете си, вместо да държите краката си изпънати.

Текст: Костадин Йочев

Снимки: Пламен Георгиев

Модели: Елиза Трайкова, Костадин Йочев и Христалина Динева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортДиетиЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...СнимкиТестовеПсихологияНовиниАлт. медицинаИсторияРецептиБотаникаЛеченияКалкулаториПроизводители