Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Спорт с топка Хувърбол

Хувърбол

Хувърбол - изображение

Хувърбол е спорт, в който се използва медицинска топка, който е създаден от личния лекар на бившия президент на САЩ Хърбърт Хувър, за да поддържа той здравето си. Град Уест Бранч, щата Айова, е домакин на националния шампионат на САЩ.

Като цяло хувърбол се играе на волейболно игрище (тревно, на пясък или в зала) и включва силно хвърляне на тежка медицинска топка. Официалното тегло на топката е 2,7 килограма и се хвърля над мрежа с височина 2,4 метра. За разлика от волейбола, в хувърболът топката не се удря, а се хвърля и срещуположния отбор я хваща и връща обратно. Заради теглото на топката, този спорт води до полагане на доста физически усилия.

Извън Айова, хувърбол придобива популярност по цял свят благодарение на тренировъчната програма кросфит.

Правилник

Традиционните правила включват:

  • Точките се отбелязват, когато отборът не може да улови хвърлената в неговата половина топка; когато неуспешно се хвърли топката и тя не може да прехвърли мрежата; когато хвърлената топка не попадне в полето на противника.

  • Топката се сервира от крайната линия на полето.

  • Сервизът се върти между отборите при спечелване на точка от тяхна страна.

  • Когато топката бъде хваната, от същата точка на полето тя веднага се прехвърля в другото поле. Не е позволено подаване към съотборник или носене на топката.

  • Жените имат право да сервират топката от средната линия на полето. Те също така имат право да си подават топката за разлика от мъжете и да хвърлят топката във всяка една зона на срещуположното поле.

Видове хвърляния

Съществуват различни начини за прехвърляне на топката над мрежата. Силата и контрола са важни за добър удар, но всичко трябва да е придружено с добра техника. Най-добър резултат се получава при използване на движение на цялото тяло, а не само на ръцете.

Усукване на тялото: Играчът държи топката с двете си ръце, на ниво малко под кръста. Леко прикляка и извива тялото си, като с изправянето и обратното въртене на тялото ръцете се вдигат нагоре и се хвърля топката. Това е бърз тип хвърляне.

Над главата: Играчът е обърнат с гръб към мрежата и държи топката под нивото на кръста с два ръце. С леко клякане той вкарва топката между краката си, след което я засилва в обратна посока и при преминаването над главата му я освобождава. Това е най-добрият начин за хвърляне, ако играчът е физически слаб. Най-често се използва от жените.

Требуше – това е хвърляне с една ръка, със засилване на топката встрани от тялото. Използва се от по-силните играчи.

Забивка – това хвърляне може да бъде използвано при хващане на топката в предната половина на полето. Тук се отскача високо и се хвърля топката над главата, с лице към мрежата. Ключът към успешната атака е силното хвърляне директно към земята на противниковото поле.

Всички тези хвърляния изискват влагане на доста енергия заради масата на топката, което прави хувърбол един много добър спорт за развиване на гъвкавостта и силата на мускулите, а също така и за топене на излишните мазнини.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиОрганизацииХранене при...ПсихологияНормативни актовеСоциални грижиТестовеИнтервютаАлт. медицинаЗаведенияЛеченияАнкетиФизиологияИсторияРецептиОткритияПроизводителиОбразованиеКлинични пътекиБотаника