Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Воден спорт Яхтинг

Яхтинг

Яхтинг - изображение

Яхтингът е форма на спорт, при който се правят състезания с яхти и големи платноходи. В исторически план, използването на плавателни съдове за разтоварване и отдих ни води до древни времена, като състезанията са описани в древноримските поеми на Гай Валерий Катул.

Официално състезанията с яхти се счита, че започват през 17-ти век в Холандия. Скоро тази практика се прехвърля в Англия, като там е създадена и Кралската яхтена ескадрила през 1815 година. 1661 година остава в историята с битката между английските ветрохода Катрин и Ан, която се провежда от Гринуич до Грейвсенд и обратно. Защо обаче остава в историята? Много просто, едната от яхтите е била собственост и е управлявана от британския крал Чарлз ІІ, който обаче губи.

Едно от най-значимите събития в яхтингът е Купата на Америка, която стартира за пръв път през 1851 година и в нея тогава участват яхтения клуб от Ню Йорк и Кралската яхтена ескадрила. Състезанието се провежда на всеки 3-4 години, като настоящият носител на купата има право да покани съперниците си, които през тези години са му отправяли предизвикателството.

Регулиране и правила в яхтинга

Когато състезанията с яхти започва да става популярно и самите платноходи вече са обособени в класове, идва и необходимостта от система за оценяване на дизайните им. По-дългите яхти по своята същност са по-бързи от късите, а до този момент независимо от формата и големината на корпуса и на платната, всички лодки се състезават на равни начала. Това обаче създава предимства за едни от състезателите, докато другите се чувстват ощетени.

В последствие започват да се отчитат множество фактори и специфични проектни параметри като дължина, водоизместимост, денивелация, форма на корпуса. По този начин вече започват да се разделят класовете и за тях се създават специфични изисквания, като по този начин проблемите с предимствата, произтичащи от дизайна, вече са преодолени.

В общи линии, модерните състезания по яхтинг се провежда в съответствие със Състезателните правила по ветроходство , въведени през 1928 година. Те се ревизират и актуализират на всеки 4 години.

Състезания

Основните състезания в настоящият момент са квалифицирани като близки до бреговата линия, океански, околосветски и крайбрежни, като всички те се подчиняват на еднакви правила, а се различават единствено по своя хендикап.

Близки до бреговата линия

 • Вик-Мауи яхт състезание – стартът му е във Виктория (Канада), а финалът в Лахайна (Хавай). Дистанцията му е 2308 морски мили (4274 километра), а първото му провеждане е през 1965 година. Това е най-дългото тихоокеанско-хавайско състезание.

 • Транспасифик – стартът му е от нос Фермин, в близост до Лос Анжелис, а финалът в края на „Диамантената глава“, на остров Хавай. Обхваща 4121 километра, като неговото начало е в далечната 1906 година.

 • Фастнет – неговото начало е през 1924 година, като стартът му е Каус в южната част на Ирландия, а финалът е в Плимут, като общата дължина е около 1000 километра.

 • Костал Класик – това е най-силното състезание на флотилията на Нова Зеландия. Покрива около 230 километра, като е едно от най-краткото сред крайбрежните състезания. Стартът е в Оукланд, а финалът в Ръсел, което е най-северната точка на Северният остров.

Класически океански състезания

 • Остар – първото състезание се провежда през 1960 година, като неговият старт е в Плимут (Великобритания), а финалът е в Ню Порт (през първата година той е в Ню Йорк). Това е една надпревара не само между яхтите, но и срещу северните течения и ветрове в Атлантическия океан. Остар се провежда на всеки 4 години, в началото на 21 век то е затворено за професионалисти и в него участват само любители. Дължината му е 4828 километра.

 • Рут дю Рюм (бел. авт. - от френски Пътят на рома) – създадено е 1978 година, като се провежда на всеки 4 години през месец ноември. Както и предходното състезание и това е за едноекипажни яхти, но в него участват и екипажи. Стартира се от северните брегове на Франция, а финалът е в Гваделупа. Състезанието обхваща 5955 километра.

 • Транспасифик – едно от най-старите състезания, създадено през 1906 година. Стартовата му линия е в Сан Педро, Калифорния, а финалът е Охаху. Дистанцията, която се покрива е 3580 километра

 • Южен Атлантик – едно от най-дългите състезания, стартиращо от Кейп Таун (ЮАР) и финиширащо в Рио де Жанейро. Неговата покривана дистанция е 5795 километра.

Околосветски състезания

 • Волво – създадено е през 1973 година и в него предимно участват професионални екипажи, които първоначално са от четирима състезателя, но в днешно време е от деветима. Дължината му е 44950 километра.

 • ВЕЛУКС 5 – за пръв път е проведено през 1982 година, като тогава вземат участие 17 яхти. Първоначално екипажите са четворки, но днес са с човек по-малко.

 • Глобал чалендж – това състезание е създадено през 1992 година от шотландската икона във ветроходството сър Чей Блайд, първият човек, който прави сам околосветско пътешествие. Екипажът на яхтите не може да бъде професионален, а само от начинаещи моряци, които си плащат такса за участието. Яхтите са специално проектирани за състезанието.

Крайбрежни състезания

 • Купа на Адмиралите – създадено е през 1957 година и се провежда на всеки 2 години. Това е междудържавна надпревара, като всяка страна може да изпрати 1 отбор с 3 яхти.

 • Американската купа – това е най-старото и най-престижно състезание в света, основано през 1851 година. Още от самото му начало, за това състезание има изискване за измерване на платноходите, както и строги правила.   

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлНормативни актовеНовиниЛюбопитноСоциални грижиСпорт и туризъмХранене при...Здравни съветиСнимкиПсихологияИнтервютаДиетиЗаведенияФизиологияАнкетиОбразованиеТестовеСпециалистиОрганизацииПроизводителиЛеченияРецептиБотаника