Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети 3 неща, които жените трябва да знаят за изгарянето на мазнини и оформянето на мускулите

3 неща, които жените трябва да знаят за изгарянето на мазнини и оформянето на мускулите

3 неща, които жените трябва да знаят за изгарянето на мазнини и оформянето на мускулите - изображение

Жените изпитват доста големи трудности, когато става въпрос за изгаряне на мазнини и оформянето на мускулите, тъй като техните тела имат по-различно предназначение от тези на мъжете. При нежният пол много по-лесно се натрупват мазнини, а мускулният тонус е труден за поддържане, като всичко това се дължи на хормоните. Все пак, това не означава, че жените не могат да се справят с това неравностойно положение, в което се намират, и да получат стегнато и релефно тяло. Първата стъпка е да се разбере защо те са създадени по този начин. Днес ще ви представя трите неща, които всяка тренираща жена трябва да знае, за да може да се справи с натрупването на излишни мазнини и да оформи мечтаното тяло:

Жените съхраняват мазнини по различен начин от мъжете

Дамите са склонни да натрупат и съхранят повече мазнини в очакване на бременността и кърменето. Тези мастни депа са ситуирани основно около седалището, ханша и бедрата и се наричат глетеално-бедрени мазнини. За разлика от жените, мъжете съхраняват по-голямата част от мазнините в коремната си област. Тази разлика между силният и нежният пол се дължи най-вече на обмяната на веществата. Бедрено-седалищните мазнини са не само по-трудно достъпни, но и по-трудни за изгаряне. Жените като цяло имат по-малко рецептори за стопяването на мастните клетки (така наречените бета рецептори) в тези зони, в сравнение с мъжете. Изследванията показват, че катехоламин медиираното освобождаване на мастни киселини в долната част на тялото е по-ниско при жените, докато в горната част количеството на свободното освобождаваните мастни киселини е почти изравнено. Катехоламините, като епинефрин и норепинефрин са хормони, които участват в изгарянето на мазнините, свързващи се с бета рецепторите, а също така и активират метаболизма на мазнините.

Други изследвания показват, че след хранене при жените се съхраняват много по-големи количества мазнини в мастните тъкани. Достъпът до тях е много труден, не и невъзможен, със спазването на ниско-въглехидратна диета. Чрез намаляване на въглехидратите, тялото може да започне да достига до тези мазнини по-лесно и да ги използва за енергия, вместо да използва бързият енергиен източник.

Не всяка диета помага на жените

Може да си мислите, че почти всяка диета ще ви помогне да стопите излишните мазнини, но това не е вярно. Жените използват и съхраняват различни хранителни вещества от тези при мъжете. Техните тела предпочитат използването на въглехидрати за набавянето на енергия, вместо на мазнини. Това води до натрупване на мастни депа. Ако хранителните ви навици включват големи количества въглехидрати, дори и да пресмятате калориите и те да ви се струват малко като количества, то вие няма да оптимизирате вашия потенциал за изгаряне на мазнини. Един добър вариант за хранене е включването на 40% протеини, 25-30% мазнини и 30-35% въглехидрати.

Задълбочени проучвания показват, че диетите с гладуване не са от полза, въпреки че мнозина от жените виждат бързите резултати и са убедени, че резултатът е идеален. Дългосрочният резултат обаче е доста негативен – хормоналната регулация се нарушава в резултат на по-високите нива на кортизол и дисбаланса на кръвната захар, а по този начин вместо да отслабнете трайно, вие си връщате килограмите „с лихвите“. Не е задължително да се получи такъв отрицателен резултат, но подходът с гладна диета действа добре на минимален процент от жените.

Жените нямат толкова високи нива на изграждащият мускули тестостерон

Тестостеронът е мъжки хормон, който помага за израждане на мускули и за изгаряне на мазнините, превръщайки ги в енергия, а жените имат много по-малко количество от него, сравнено със силния пол. Вместо това, дамите имат по-високи нива на естроген, който хормон предпазва от натрупването на прекалено голяма мускулна маса и от твърде бързото изгаряне на мазнините. Ключът към извайването на красиво тяло е да се регулира естрогена и да се държи в нормални нива.

Поддържането на балансиран естроген може да започне с вашата диета. Консумацията на пресни зеленчуци като броколи и зеле, заедно пълнозърнестите храни, богати на фибри, може да намали естрогенните метаболити, които са токсични, а заедно с това и общото ниво на естрогена в тялото ви.

Въпреки, че жените нямат толкова много тестостерон, както мъжете, те също имат възможност да изградят красива мускулатура. Протеиновият синтез се случва с почти еднаква еднаква скорост при двата пола, а наскорошни изследвания дори показаха, че въпреки двойно по-малкото количество на тестостерона при жените, техният протеинов синтез е 2,7 пъти по-висок от този на силния пол. Това означава, че въпреки по-ниските тестостеронни нива и по-високите естрогенни такива, жените са способни да оформят мускулите си така, че да придобият красива фигура – така че продължавайте да тренирате без да се отказвате! Резултатите се крият в постоянството и в желанието ви.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиЛюбопитноДиетиЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСпорт и туризъмАнкетиХранене при...ОбразованиеОрганизацииВидеоПроизводителиПсихологияАлт. медицинаИсторияРецептиТестовеБотаникаЛеченияКалкулатори