Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети 8 правила за тренировка при захарен диабет

8 правила за тренировка при захарен диабет

8 правила за тренировка при захарен диабет - изображение

Едно от заболяванията, което променя живота на много хора и изисква спазването на определени правила за безопасност при тренировка е захарният диабет. Спортът и физическата активност са едно от нещата, които в значителна степен могат да подобрят начина на живот на хората с диабет, но е нужно да се практикуват правилно и безопасно. За целта е нужно спазването на определени правила, които в голяма степен могат да намалят риска от инциденти и увеличат ползите от тренировките.

1. Консултирайте се с вашия лекуващ лекар 

Вашият лекуващ лекар (ендокринолог) е най-запознат със състоянието ви и историята на вашето заболяване. Поради тази причина той най-точно може да определи какво физическо натоварване може да понесете, какви упражнения са най-подходящи за вас и какъв тренировъчен режим да спазвате. Всички тези параметри са пряко свързани с вашата възраст, пол, тип диабет, съпътстващи заболявания и индивидуални особености, поради което е най-добре да посетите вашия лекуващ лекар, преди да предприемете промени във физическата активност.

2. Следете нивата на кръвната си захар

Спортните занимания и физическата активност понижават нивото кръвната захар, поради използването й като гориво за мускулната работа. Също така умерените физически натоварвания повишават чувствителността на мускулните клетки към инсулина. Поради тази причина, ако страдате диабет и тренирате, трябва да следите нивото на кръвната си захар редовно, а при нужда вашият лекуващ лекар да промени дозата на медикаментите, които използвате. За да целта е нужно да направите измерване с глюкомер сутрин на гладно, преди тренировка и 30 минути след тренировка. Резултатите записвайте в дневник, за да може да се направи проследяване на кръвната захар във времето.

3. Увеличавайте постепенно натоварването

Най-добре е първоначално да се започне с 5-10 минутни тренировки, които постепенно да достигнат до 30-40 минути. При диабет е най-добре тренировките да не са прекалено натоварващи, но да се правят всеки ден или поне 4-5 пъти седмично. Така тялото може да се адаптира по-добре към физическото натоварване, а нивата на кръвната захар да се стабилизират. При прекалено рязко започване с голямо натоварване може да се стигне до хипогликемия, а при спирането на тренировките - хипергликемия. Поради тази причина е нужно да се тренира постепенно, редовно и по възможност по едно и също време.

4. Спазвайте хранителен режим  

При хората страдащи от диабет е изключително важно спазването на хранителен режим и ограничаването на простите захари. Когато се касае за трениращи хора обаче, може да има нужда от приемането на допълнително количество въглехидрати преди тренировка, особено ако тя е сутрешна. За целта са подходящи плодове, млечни продукти, фрешове и сушени плодове. Така ще могат да се набавят нужните захари за поддържането на мускулната работа. С времето сами ще свикнете да определяте количеството храна преди тренировка и нужната доза от инсулин.

5. Следете вашето състояние

Нивото на кръвната захар при хората страдащи от диабет е основният фактор, от който зависи дали е удачно да се направи тренировка. Ако кръвната захар е по-малко 3,5 mmol/l и над 15 mmol/l, не предприемате физическо натоварване. При стойности извън тези граници най-добре да потърсите лекарска помощ. При всички случаи, ако получите неприятни усещания в сърдечната област, главоболие, световъртеж, учестено дишане и др. подобни симптоми по време на тренировка, най-добре я прекратете и се консултирайте с лекар.

6. Тренирайте редовно

Редовните тренировки са предпоставка за изграждането на двигателен режим и подпомагането на овладяването на диабета. Ако тренировките са нередовни или се прекратят, постигнатите резултати изчезват, а кръвната захар се повишава.

7. Носете подходящи обувки

По време на тренировка ходилата поемат значително натоварване, което може да доведе до образуването на пришки или охлузвания. Това за хората страдащи от диабет тип 2 е сериозен проблем и трябва да бъде избегнато в максимална степен, поради риска от образуването на т.нар. "диабетно стъпало". Затова е нужно спортните обувки да са меки, анатомични и да не предизвикват триене и раздразване на кожата. Огледът преди и след тренировка е желателно, за да могат да се открият евентуални ожулвания и кожни раздразнения.

8. Изберете подходящи физическа активност и спорт

Ако нямат съпътстващи заболявания повечето хора с диабет могат да тренират свободно почти всички видове спорт. За най-подходящи активности при диабет се смятат - ходенето, бягането, колоезденето, плуването, аеробиката и йогата. В определени случаи могат да се практикуват и умерени силови тренировки. В случаите, когато има съпътстващи заболявания като ретинопатия, катаракта, коронарна болест на сърцето и др., силовите тренировки, бягането, аеробиката и йогата не са подходящи, а другите спортните занимания изискват задължителна консултация с лекар.

Още за физическа активност и диабет

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноАлт. медицинаБотаникаСпортЗдравни съветиСнимкиРецептиХрани и ястияДиетиНовиниВидеоЛайфстайлАнкетиЕ-тата в хранитеЛеченияПроизводителиХранене при...ПатологияИсторияИнтервютаТестовеЗаведенияОрганизацииИзследванияЗдравни проблемиКлинични пътекиСпециалистиПсихология