Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни пособия и екипи Пособия Адуктор/Абдуктор машина – предимства и недостатъци

Адуктор/Абдуктор машина – предимства и недостатъци

Адуктор/Абдуктор машина – предимства и недостатъци - изображение

Адуктор и абдуктор машината е една от най-популярните във фитнес залите, особено обичана от нежната половина от трениращите. Относно нейната ефективност обаче има доста спорни моменти, така че днес ще се опитаме да разгледаме предимствата и недостатъците ѝ, както и начините и на използване.

Използване на машината

Този фитнес уред се използва за тренировка на вътрешната и външната част на бедрата. При тренировка за абдукторите (външната зона на бедрата), краката на трениращият се поставят от вътрешната част на подложките, след което се разтварят навън, повдигайки зададената тежест. При работата за адукторите, машината се наглася така, че началното и положение да е с раздалечени подложки. Краката се поставят от външната им страна и движението е свиване навътре.

Функционалност срещу реална употреба

Един от най-големите проблеми с тренировката на адуктор/абдуктор машината е, че като цяло движенията, които се правят с нея почти не са използвани в реалния живот. С други думи, те не са функционални. Мускулните групи от двете страни на бедрата се използват основно като стабилизатори, които не позволяват на тялото да се накланя странично при ходене, тичане или при другите ежедневни движения. При работата на машината, всички работещи в синхрон със страничните бедрени мускули като големия седалищен мускул и предна и задна част на бедрата остават в пълен покой и се получава дебалансиране.

Относителни предимства

Тази фитнес машина е ефективна за укрепване на целеви мускулни групи, но това не можем да кажем, че е на 100% добър вариант. Тъй като външните и вътрешните мускули на бедрата действат като стабилизатори, не е задължително те да бъдат много силни и обемни. Изолираната тренировка с големи тежести и ограничен обхват на движението, която се прави с абдтуктор машината може да доведе до мускулни дисбаланси и произтичащите от това проблеми. Ако обаче тренирате еднакво за всички части на бедрата, този фитнес уред може да ви донесе добри ползи, с равномерно развитие на мускулатурата.

Недостатъците

Някои от трениращите вярват, че работата на адуктор/абдуктор машината ще им осигури стегнати и красиви бедра. За съжаление това не е така! Наистина машината има потенциал за укрепване на мускулите, но когато става въпрос за загуба на мазнини, вие нямате контрол този процес с този тип тренировка. За да постигнете реални резултати, не трябва да залагате на изолираните тренировки, а на работата върху всички мускули в тялото. Организмът е едно цяло и механизмът му за отслабване е автоматичен, т.е. е нужно да се получи калориен дефицит, от който постепенно започват да се изчистват мазнините, но не където вие искате, а където самото тяло прецени, според генетично зададеният му код.

Ефективни алтернативи на адуктор/абдуктор машината

Ако искате вашата работа във фитнеса да бъде ефективна, не е лоша идея освен работата с тази машина да помислите и за няколко алтернативни упражнения. Сложните движения като клек с щанга, сумо клек, напади, странични напади и люлка с пудовка могат динамично да развият бедрата ви от всички страни. Ако държите на изолираните упражнения, можете да опитате тренировката за абдуктори и адуктори на долен скрипец. Тези упражнения имат същата концепция като машината, но включват много повече естествени движения и ще позволят на краката ви да използват пълния си обхват на подвижност, засилвайки синхрона на мускулите.

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниЛюбопитноЛайфстайл