Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Писти Баку Стрит – най-новата писта в календара на Формула 1

Баку Стрит – най-новата писта в календара на Формула 1

Баку Стрит – най-новата писта в календара на Формула 1 - изображение

Баку Стрит е писта за моторни спортове в столицата на Азербайджан, Баку. Тя е изградена в непосредствена близост до градския парк, по протежение на плажната ивица на Каспийско море и има дължина от 6,003 километра, което я прави втората най-дълга писта в календара на Формула 1. Първото състезание, проведено на Баку Стрит е през 2016 година, като това е най-новата писта, включена в списъка на най-елитното автомобилно състезание.

Дизайн на Баку Стрит

6-километровото трасе, с движение обратно на часовниковата стрелка, е оформено от архитекта Херман Тилке. Началната точка на пистата е в непосредствена близост до площад „Азадлик“, след това се завърта около Парламента, преди да се отправи на запад по еднокилометровата права към двореца на Ширваншах и Кулата на Девицата. След това се получава леко изкачване по тясната 7,6 просека към Стария град, който се заобикаля и трасето се отваря към правата от 2,2 километра покрай булевард Нефтчилар, преди да се достигне до стартовата линия. Баку Стрит ще има максимална скорост от около 360 км/ч, като тя е втората най-дълга в настоящия календар на Формула 1, след писта СПА в Белгия.

Идеята на трасето е била то да покаже най-интересните части от Баку, затова преминава покрай най-големите забележителности на столицата. Дизайнът на Тилке е така създаден, че да съчетае технични сектори и зашеметяващи бързи прави, за да бъде пистата интересна на пилотите, но също така да комбинира историята на града и стила му през 21-ви век. Старият център на Баку, красивата крайбрежна линия и Парламента са едно страхотно съчетание, за да осигурят перфектния фон за самото състезание.

Очевидно, уличните писти като тази в Монако, са едно истинско предизвикателство по отношение на дизайна, но Херман Тилке успява да включи уникалните градски характеристики към самото трасе, за да предостави на зрители и състезатели едно невероятно изживяване. Например, изключително тясната секция край крепостната стена на стария град е една награда за смелите пилоти с перфектна техника, докато 2,2-километровата права край крайбрежната алея позволява постигането на много висока скорост, и е наслада за феновете край пистата, а и пред малките екрани.


Най-бърза обиколка на пистата

В първото състезание на пистата Баку Стрит през 2016 година, най-бърза обиколка постигна Нико Розберг, с време 1:46.485, но това време бе подобрено през 2017 година. Новата най-бърза обиколка в състезание е дело на Себастиан Фетел – 1:43.441. Въпреки всичко, най-доброто постижение на пистата в Азербайджан бе постигнато от Люис Хамилтън по време на квалификацията на Гран При на Европа през 2017 година, като в цифрово изражение то е 1:40.593.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъм