Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни турнири и първенства Турнири в бойните и силовите спортове Белатор ММА

Белатор ММА

Белатор ММА - изображение

Белатор ММА (известен преди като Боен Шампионат Белатор) е верига по смесени бойни изкуства в САЩ. Основана е през 2008 година от Бьорн Ребни. Част от от Белатор е и „Най-трудният турнир във всички спортове”, чийто формат е с единични елиминации, като в него участват 4 или 8 бойци. Победителят от него получава чек за 100 000 долара и правото да се бие за световната титла срещу настоящия шампион на Белатор в съответната категория.

Белатор провежда близо по 25 събития всяка година, включително бойни турнири, гала вечери и реалити програми. В тях участват бойци като Кинг Мо, Рампейдж Джаксън, Уил Бруукс, Александър Волков, Тито Ортис и Благой Иванов. Само за няколко години, веригата достигна до 140 страни в цял свят, включително Аржентина, Бразилия, КУба, Великобритания, Франция, Русия и други.

Формат на турнирите на Белатор

Белатор следват формата на истинските спортни турнири, за разлика от други ММА вериги. През 2015 година, новият президент Скот Кокър взема решението, броят на участниците в турнирите да бъдат намалени до 8 бойци. Категориите в Белатор са от Петел (до 61,2 кг.) до тежка категория (до 120,2 килограма). Турнирите в отделните категории продължават по 3 месеца, включително полуфиналите и финала, а когато в даден турнир има само 4 състезателя се провеждат само полуфинали и финал. Всеки от турнирите е с пряка елиминация и между кръговете има 1 месец почивка, за да се възстановят бойците. По време на турнирите, правилата са малко по-различни от тези в гала вечерите например. Ударите с лакът са забранени в четвъртфиналите и в полуфиналите, поради високия риск от сериозна контузия на състезателите и дори да победят в крайна сметка, те няма да успеят да се възстановят за следващите си двубои. За разлика от тези фази, във финалът лактите са разрешени. И във финалът рундовете са 3 по 5 минути, тъй като това реално не е битка за шампионски пояс.

Правила

В Белатор ММА се следват унифицираните правила на смесените бойни изкуства, създадени през 2000 година. Съгласно тези правила за забранени ударите в слабините, избождането на очите, ритането и удрянето с коляно на повален на земята противник, ударите с лакът надолу, ударите в тила, ударите с глава, хапането и захващането на оградата. При нарушение, съдията може да предупреди боеца, да му отнеме точка или да го дисквалифицира, в зависимост от повтаряемостта на нарушението или неговата тежест.

Рундовете

Всички мачове в Белатор, които не са за световна титла продължават по 3 рунда с дължина по 5 минути с 1 минута почивка между тях. Всички битки за световна титла във веригата се състоят от 5 рунда по 5 минути с минута почивка между рундовете.

Теглови категории

В Белатор има 7 категории при мъжете:

 • Петел – до 61,2 килограма
 • Перо – до 65,8 килограма
 • Лека – до 70,3 килограма
 • Полусредна – до 77,1 килограма
 • Средна – до 83,9 килограма
 • Лека тежка – до 93 килограма
 • Тежка – до 120,2 килограма

Категориите при жените са до 52,1; до 56,7; до 61,2 и до 65,8 килограма.

Изход на мачовете

Срещите обикновено приключват при:

 • Събмишън – това е предаване от страна на единия състезател чрез ясен сигнал с удар по пода или по тялото на противника си. Съществува и технически събмишън, при който състезателя изгуби съзнание при хватка за предаване или получи сериозна травма при задържането.
 • Нокаут – боецът е пратен в безсъзнание или в състояние, при което е невъзможно да продължи мача, чрез използване на позволен от правилника удар.
 • Технически нокаут – ако реферът режи, че единият боец не може да продължи, тогава той прекратява боя и дава победа на другия състезател с технически нокаут.
 • Съдийско решение по точки, което може да бъде единодушно, неединодушно с предимство за единия състезател от 2-1 гласа, неединодушно с 2 гласа за единия боец и третия съдия дава равенство, единодушно равенство и равенство от двама съдии и предимство за един от бойците от третия съдия.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниСоциални грижиЛайфстайлСнимки