Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Конен спорт Рицарски турнири

Рицарски турнири

Рицарски турнири - изображение

Рицарските турнири са вид бойна игра с произход ранното средновековие. Днес тя е превърната в спорт, който се практикува основно от благородническите кръгове във Великобритания и Германия. Основната цел на състезателите е да се удари противника с дълго копие по време на езда срещу него с висока скорост, при което или копието да се счупи в щита му или той самия да падне от коня.

Рицарските турнири се появяват през късното средновековие и се базират на военната употреба на копията от тежката конница. В късното средновековие те са трансформирани в спорт, който е особено популярен през целия 16-ти век в Англия и Германия, докато във Франция е забранен след смъртта на крал Хенри ІІ, който загива при инцидент именно в такъв турнир през 1559 година. Рицарски турнир е бил гвоздеят на програмата по коронясването на Елизабет І и Джеймс І, както и по време на сватбата на принц Чарлз. След 17-ти век турнирите са преустановени, но след 1970 година възстановките на рицарските двубои са възродени отново.

Тези двубои между рицари са се превърнали в емблема на романтичното средновековие и са най-запомнящата част от тогавашната култура. Те са много добре описани в историческата новела Айвънхоу.

Първите турнири не са имали много общо със спорта, те са били изцяло свързани с бойните изкуства. Тогава, както и днес се използват рицарски доспехи, но в спортните турнири копията са с корков или каучуков връх и буквално се взривяват при удара на малки парчета, докато в бойните турнири пиките са били с метално острие и нещата са били далеч от джентълменското поведение. Целта на рицарите е била да се осакати противника им и да се получи неговия кон, оръжия, доспехи и оръженосци. Почти всички рицари са били богати благородници, които са имали цели свити от помощници. Били са възприемани като герои и за тях са се разказвали легенди. Победителите в рицарските турнири са се сдобивали с огромна слава.

Рицарските битки в съвременната епоха

Шейн Адамс е човекът, който събира група ентусиасти през 1993 година, които започват да тренират този спорт и първият турнир се провежда през 1997 година. Адамс е основател и на Асоциацията на рицарските турнири през 1999 година. Спортът е представен в телевизионното шоу „Full Metal“ през 2012 година, чийто домакин е отново Шейн Адамс. Правилата са вдъхновени от германския вариант, при който към бронята на рицарите се добавя подсилващ малък щит в определена целеви области, вместо да се държи голям щит в ръката. Обикновено този щит е на лявото рамо на състезателя и е известен като Брехшилд.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСоциални грижиЛайфстайлСнимки