Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Хибриден спорт Бирибол

Бирибол

Бирибол - изображение

Бирибол е една от вариациите на волейбола, която се практикува в басейн. Този спорт произхожда от Бразилия, като е създаден през 60-те години на ХХ век от професор Дарио Мигел Педро в град Биригуи, от където е и името му. В началото се практикува само от трениращите плуване, като част от тяхното физическо усъвършенстване, но постепенно бирибол става изключително популярен спорт в родината си, а от там се разпространява и по света. Днес е един от най-предпочитаните начини за развлечение на плажа.

Правилник

Топката за бирибол е подобна на тази за водна топка, но с малко по-малък диаметър. Тежи с около 100 грама от класическата волейболна топка и за направата й се използва такава технология, че тя има изключително добро сцепление с дланите.

В официалните мачове се играе с по 4 състезателя във всеки отбор, но когато бирибол се практикува за забавление, играчите могат да бъдат и по двама. Този спорт е силно препоръчителен за физическа подготовка, тъй като при него се тренират почти всички мускулни групи, практически без риск от контузии, поради липсата на пряк физически контакт между играчите и въздействието на водата, която предпазва ставите от силно натоварване. Много специалисти го препоръчват и за хора с леки хронични контузии, които се чувстват некомфортно или усещат болка при практикуването на други видове тренировки.

Мачовете се играят до победа в 2 от 3 гейма или в 3 от 5, като се играе до 21 точки, а в последния сет до 20, като за приключването му трябва да има 2 точки разлика. В случай на равенство 20 на 20, се играе до постигането на тази разлика, без ограничение във времето.

При разиграването, топката може да бъде отиграна с коя да е част от тялото, включително с отворена или затворена в юмрук ръка. Точките се получават при падането на топката върху водната повърхност или бъде извадена извън игралното поле при грешка на някой от играчите. Топката се докосва до 3 пъти в едното поле, преди да бъде прехвърлена над мрежата. Ако при атаката бъде направен блок, както при волейбола, този контакт не се брои и остава възможността за 3 докосвания на топката. При блок не се позволява да се докосва мрежата, а уникалното тук е, че дори и да не бъде докосната мрежата, играчите нямат право да навлизат с ръцете си в противниковата част.

Игрално поле за бирибол

Игрално поле за бирибол

Игралната зона е с размери 8 на 4 метра, във вътрешността на басейна, а дълбочината трябва да бъде 1,30 по цялото поле, без наклон. Височината на мрежата е 2,62 метра за мъжете и 2,40 метра за жените. Ако басейнът е закрит, височината на залата трябва да бъде минимум 7 метра над водната повърхност. Зоната за атака е на 1,25 метра от мрежата, а тази за изпълнение на сервиз е в квадрантите в четирите ъгъла на басейна с размери 1 на 0,8 метра.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмСпортЛайфстайлЛюбопитноНовиниЗдравни съветиНормативни актове