Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Екстремен спорт Бокинг (скачане с кокили)

Бокинг (скачане с кокили)

Бокинг (скачане с кокили) - изображение

Бокингът представлява скачане и тичане с еластични скачащи кокили. За някой това е екстремен спорт, за други начин за тренировка, а за трети е средство за художествена изява. Спортът е известен още като скачане с кокили, а също така и като пауърбокинг. Наименованието му произтича от създателя на еластичните кокили – австриецът Александър Бок, който ги патентова през 2004 година.

Всяка кокила се състои от платформа за краката, която е снабдена с автомати, подобни на тези използвани при сноубордовете, гумена подложка, която има формата на копито, пружинираща част от фибростъкло. Използвайки тежестта на тялото си и опростени движения, човек може да скача по 1-1,5 метра на височина, въпреки че са правени скокове и от над 2,6 метра, да тича със скорост от около 30-40 километра, като се правят крачки с дължина по 2,7 метра.

Бокинг е едно забавно и определено впечатляващо преживяване, но той е и доста опасен спорт, тъй като при него се скача доста високо и се правят различни акробатични трикове. Предпазните средства са абсолютно задължителни, което означава че трябва да се носят наколенници, налакътници и каски. Поради своето естество, при бокингът не трябва да се бърза с прилагането на сложни движения. Първо човек трябва да свикне с кокилите и бавно, стъпка по стъпка да се усвоява този млад и атрактивен спорт. Повишено внимание трябва да се отделя при движение върху трева, паднали листа и други хлъзгави повърхности, а по възможност те дори трябва да се избягват.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЛюбопитно