Начало Спорт Спортна енциклопедия Видове спорт Екстремен спорт Скокове с крилат костюм

Скокове с крилат костюм

Скокове с крилат костюм - изображение

Скоковете с крилат костюм е изключително екстремен спорт, при който се използва специален гащиризон, който добавя допълнителна повърхност на човешкото тяло и така дава възможност за летене с използване на въздушните течения. Първите костюми с крила са разработени в края на деветдесетте години, като се добавя парашутен плат между краката и под мишниците, които да създават ефекта на крилете на птиците. С такъв костюм, човек изглежда като летяща катерица. Завършването на полета се прави с отваряне на парашут, защото е невъзможно човек да се приземи без да получи сериозни травми, заради високата скорост на летене.

Скоковете с крилат костюм могат да се извършват от всяка точка, която може да осигури достатъчна височина за летене и отваряне на парашута след това. Парашутите, които се използват са същите, както при скоковете от основа (BASE).

При летенето с крилат костюм трябва да се познава много добре техниката и да се притежава бърза ориентация за посоките на въздушните маси. Още при скока и разперването на ръцете, костюмът улавя подемната сила на вятъра и се получава летене. Променливият вятър е най-опасен, тъй като може да доведе до загуба на ориентация, а ако се лети близо до сграда или скали, това може да има и фатални последици.

Крилатият костюм помага при летенето, тъй като той увеличава площта на тялото и така се получава достатъчна тяга, която да позволи на човек да се плъзга по въздушните течения в продължение на много километри. Управлението става посредством промяна в позициите на тялото и свиване на колене и раменете и ъгълът на краката. При някой от добрите крилати костюми се постига коефициент на плъзгане над 2,5, което означава че при един метър падане надолу се постигат 2,5 метра движение напред. Летците могат да контролират ъгъла си на падане и скоростта. Понякога вятърът кара скачащия да се завърта около оста на тялото му, което в последствие води до голямо затруднение за спиране на въртенето. Много често се използват GPS приемници, за да се запише траекторията на полета, средната скорост, височината и т.н. Средната скорост при летенето е между 180 и 225 километра, като с помощта на костюма тази скорост може да бъде намалена за секунда с 40 километра. Въпреки това, все още не е усъвършенстван костюма, за да осигури по-бавна скорост на летене.

Съществуват два вида дизайн на крилатите костюми – трикрил, който е с две отделни крила под мишниците на всяка ръка и едно, свързващо краката на скачащия и еднокрил, който свързва целия костюм в едно голямо крило.

Рекордите

  • Най-много скачачи едновременно – 68, които правят стреловидна формация над езерото Елсинор в Калифорния, на 12 ноември 2009 година.

  • Неофициален рекорд за най-много скачачи във формация диамант – 100 души през 2012 година на 22 септември.

  • На 8 юни 2006 година Хедър Суон и Глен Сингълмен скачат от връх Меру в Индия от височина 6640 метра и правят световен рекорд за скок от най-висока наземна точка.

  • Дийн Потър постига най-дългия полет през 2011 година, прелитайки 7,5 километра. Той скача от прочутата скала Айгер и прекарва 3 минути и 20 секунди в полет при 2,8 километра надморска височина.

  • Най-бърз полет е постигнат от японецът Шин Ито – 363 км/ч.

  • Джонатан Флорес прави най-продължителния полет, продължил 9 минути и 6 секунди. Височината, от която той скача е 11358 метра.

  • Гари Конъри от Великобритания прави първия скок без парашут. Той се приземява върху платформа, направена от празни кашони.

  • Абсолютния рекорд за най-дълъг полет се държи от Шин Ито, който преминава 28,707 километра над Йоло Каунти, Калифорния, скачайки от самолет.

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСпортЛайфстайлСнимкиПсихологияЛюбопитно