Начало Спорт Спортен дух Спортна мотивация и вдъхновение Българинът ултрамаратонец Краси Георгиев ще се опита да премине предела на човешките възможности с 434 километра през Долината на смъртта

Българинът ултрамаратонец Краси Георгиев ще се опита да премине предела на човешките възможности с 434 километра през Долината на смъртта

Българинът ултрамаратонец Краси Георгиев ще се опита да премине предела на човешките възможности с 434 километра през Долината на смъртта - изображение

Когато говорим за предизвикателства, надминаващи човешките възможности, не можем да пропуснем ултрамаратона "Бадуотър" в Долината на смъртта - Калифорния, който е известен като "най-трудното състезание в света". Макар да не e сред най-дългите (217 километра), той преминава през едно от най-горещите места на планетата и включва изкачване до 2530 м в планината Уитни, което го прави един от най-екстремните. Температурите в някои етапи надминават 50 градуса по целзий, асфалтът се нагрява до невероятните 90, а самото трасе стартира 85 м под морското равнище, преминава през три планински вериги и завършва с изкачване до над 2500 м. Не случайно местата, през които трябва да преминат състезателите, носят имена като "Дяволското царевично поле", "Дяволското голф игрище", "Убиец", "Поток в пещта", а маршрутът преминава през така наречената "Долина на смъртта".

Ултрамаратонът

За участие в това свръхчовешко състезание се одобряват само 100 маратонци от цял свят. Сред тях, за наша гордост, е и българинът Красимир Георгиев, извоювал това след тежка селекция от 1000 кандидати. Правото за участие той не получава никак случайно, а благодарение на успешното завършване на друг не по-малко тежък ултрамаратон - Brazil 135+, който включва 257 километра бягане през бразилската джунгла.

Карта на ултрамаратона

Така на 10-ти юли ултрамаратонецът Краси Георгиев ще започне това нечовешко предизвикателство в САЩ. Но плановете му не спират до там, защото той смята да умножи всичко по две, а дори и повече. След като завърши 217-километровия екстремен маратон, той планира да се върне обратно до старта, пробягвайки общо немислимите 434 километра. Това той смята да направи без никаква външна подкрепа, като по обратния път впрегне след себе си специална количка натоварена с всичко необходимо - храна, вода и медикаменти.

Така обратният път за него ще е още по-тежък, защото е планирал изкачване и спускане от най-високия връх Уитни в пустинята Мохаве (4417 метра), при това с товар зад себе си. Това ще изпита физическата му и психическа издръжливост до краен предел и е на границите на човешките възможности. Според информацията, подобно екстремно предизвикателно не е поемал никой досега в цялата 40-годишна история на състезанието.

По време на своя обратен автономен пробег Краси ще бъде снабден със специален тракер, чрез който всеки ще може да проследи напредъка му онлайн. Самото предизвикателство ще започне веднага след края на стандартното състезание, което ще се проведе от 10-12 юли.

Долината на смърта

За да може да издържи физически, той ще поддържа специална диета от различни видове енергийни барчета, които ще му осигурят нужните хранителни вещества и енергия. Те също са българско производство, а целта на производителя е да изпита тяхната устойчивост и ефективност в едно от най-суровите места на планетата.

Това не е първото подобно предизвикателство на Краси Георгиев. Той е завършил успешно 30 ултрамаратона, над 60 маратона и има огромен опит в бягането на свръхдълги разстояния в едни най-екстремните точки на планетата. Бягал е през Арктика, през Камбоджа, в джунглите на Бразилия и е завършил легендарния "Маратон на пясъците" през мароканската пустиня. Затова подобно предизвикателство не е нещо ново за него, а просто преминаване на още една граница.

Мотивацията си за впускане в това невъзможно предизвикателство той определя така:

"Основната движеща сила за изправянето ми пред подобно предизвикателство е любопитството дали ще се справя, примесено с малко мазохизъм и голяма доза от тръпката да се опиташ да направиш невъзможното."

Нека му пожелаем успех и да го подкрепим!

Повече за интересната личност на българина ултрамаратонец може да прочетете в статията: Запознайте се с Краси Георгиев – един вдъхновяващ съвременен пътешественик, организатор на състезания и диетолог

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпортНовиниЛюбопитноЗдравни съветиИсторияСоциални грижиХранене при...СнимкиПсихологияСпорт и туризъм