Начало Спорт Влез във форма Тренировки и програми Спортна подготовка 8 неща, които трябва да знаете за участието в маратон

8 неща, които трябва да знаете за участието в маратон

8 неща, които трябва да знаете за участието в маратон - изображение

Мислили ли сте да участвате на маратон? Ако е така, ние подкрепяме това ваше желание, тъй като спорта е част и от нашия живот, но искаме да фокусираме вниманието ви върху няколко основни точки, за да сте на ясно пред какво предизвикателство се изправяте. Това са 8 точки, които не бива да игнорирате при впускането в подготовката и в самото състезание.

Точка 1: Маратонът не е като разходката в парка

Решението ви да участвате в маратон е нещо, което може да ви накара да се гордеете. Може би знаете, че маратонското бягане, според легендата, произхожда от Древна Гърция, когато Филипид пробягва разстоянието от Маратон до Атина, за да съобщи за победата на гърците. Вестоносецът успява да го стори, след което пада мъртъв от изтощение. Това показва, че дистанцията изисква да се подготвите добре, за да сте във форма и да можете да издържите на темпото на едно такова състезание.

Точка 2: Тренирайте умно

След като сте решили не само да участвате в маратон, но и да го завършите, започнете подготовката си и тренирайте умно. Мнозина са направили грешката да се отнесат с превъзбуда към тази важна част, хвърлят се в тренировките още в първите дни, претоварват телата си и в крайна сметка когато дойде същинското състезание, те вече са прегорели и мускулите им са толкова изморени, че започват да се получават схващания и в крайна сметка са отпадали още в първите километри на маратона. Затова, внимателно планирайте къде и как ще се подготвите, започнете с малки дистанции, постепенно увеличавайте километрите. Вижте програмата за подготовка в полумаратон, по която се подготвя нашата колежка Жанет Митрева, която е състезателка в маратонски, полумаратонски и планински бягания, както и в дисциплините по планинско колоездене.

Точка 3: Избор на дата и място

Вие може да тренирате правилно, но изборът на дата за участие ще ви държи още по-отговорни и мотивирани, особено, когато датата все повече наближава. Уверете се, че сте избрали маратон, за който имате достатъчно време да се подготвите добре. Добрият график за тренировка е в рамките на около 12 седмици, като той ще ви даде време да влезете във форма и да получите една добра база, която да ви позволи да издържите в добро темпо тези 42 километра и 195 метра. Също така е важно да се запознаете с трасето, на маратона, на който ще участвате. Така ще можете да подберете тренировъчно трасе, което да се доближава максимално до състезателното.

Точка 4: Поставете си цел

След като сте избрали датата, време е да си зададете реалистична цел, за да се уверите, че не надценявате или подценявате способностите си! Вижте резултатите, които сте постигали при вашите тренировъчни кросове, а също така се запознайте с постиганите резултати в избрания маратон през предходните години! Това ще ви помогне да прецените до къде могат да ви стигнат силите и приблизително какво класиране реално можете да гоните. Също така, това ще ви даде възможност да подготвите тренировките си още по-добре.

Точка 5: Уверете се, че давате на тялото си правилните храни

Една от най-големите грешки, които хората правят, е да си помислят, че щом тренират, те могат да ядат каквото си поискат. Макар, че сега имате малко повече свобода в избора на храни, които да ви дадат достатъчно калории за тренировките, вие трябва да подбирате правилните източници на тези калории! Въглехидратите са важни, но те трябва да са от полезни храни, като например от пълнозърнестите такива. Заедно с въглехидратите приемайте големи количества зелени листни зеленчуци и червени меса, които ще ви помогнат във възстановяването.

Точка 6: Изберете си правилните обувки

Ходилата и начинът на бягане на хората са различни. Изборът на обувки въз основа на това как изглеждат или просто защото някой ви е казал, че са перфектни, не винаги е най-доброто нещо, което можете да направите. Със сигурност не искате в деня на състезанието да се сдобиете с огромни мазоли по краката. Ето защо си изберете няколко чифта обувки за бягане, тествайте ги по няколко дни в тренировъчните си сесии, за да се уверите, че сте избрали точно тези, с които краката ви се чувстват най-комфортно. Така, в деня на маратона ще разполагате с възможно най-удобните за вас маратонки и ще можете да се съсредоточите върху самото бягане, а не върху болката в краката.

Точка 7: Практикувайте презареждане

По време на маратона, вие със сигурност ще се нуждаете от „гориво“ за тялото си. Независимо дали ще изядете няколко захарчета (за презареждане с въглехидрати за енергия) или ще пиете електролитна течност, просто вие се нуждаете от нещо такова, за да успеете да финиширате. Ето защо, по време на подготовката си оставете такива презареждащи средства на различни места по трасето предварително, за да ги използвате при преминаването му. Така, тялото ви ще знае, че и в същинското състезание вие ще му дадете енергията, от която се нуждае, за да постигнете максимално добри резултати.

Точка 8: Забавлявайте се

Забравете за всички тренировки, стрес, мазоли и всичко останало! В маратоните се участва за удоволствие, затова се насладете на всеки изминат километър! Изхвърлете всяко напрежение от тялото си, независимо дали сте първи или последни, важното е финиширането. Дори и най-добрите маратонски атлети в света ще ви кажат, че целта им не е да са първи, а да накарат телата си да преминат отвъд всички граници, а от това по-голямо удоволствие за тях няма. Така че отидете на старта и тръгнете по пътя, чието изминаване е помните до края на живота си!

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортНовиниЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСоциални грижиИсторияХранене при...СнимкиСпорт и туризъмРецептиПсихологияДиети