Начало Спорт Спортен дух Спортна мотивация и вдъхновение Вдъхновяващата история на парализираният алпинист Марк Уелман

Вдъхновяващата история на парализираният алпинист Марк Уелман

Вдъхновяващата история на парализираният алпинист Марк Уелман - изображение

Марк Уелман е алпинист от 12-годишна възраст, като той е изкачил над 50 от върховете в Сиера Невада, а също така е покорил и някои от най-опасните върхове на френските Алпи. Неприятен инцидент в опит за изкачване на отвесна скала го оставя парализиран от кръста надолу през 1982 година.

Вместо да изпадне в депресия, Марк не се отказва от катеренето, подпомаган от своя партньор в алпинизма, Майк Корбет. През 1989 година, двамата пренаписват историята, изкачвайки лицето на отвесната скала Ел Капитан, с височина 915 метра, намираща се в Национален парк Йосемити, САЩ. На 4 септември 1991 година, Уелман и Корбет покоряват и друга стена в този парк, Халф Доум.

 

„Лудостта“ на Марк не се изчерпва само с изкачването на някои от най-опасните планински стени. Той е бивш член на параолимпийски ски отбор на САЩ и участва в 2 параолимпийски игри. Неговият непримирим дух го кара да прави екстремни спускания по най-трудните ски писти, но не се отказва и от екстремния каяк в бързи води.

През пролетта на 1993 година, Марк Уелман се превръща в първият човек с парализа, който успява да прекоси планината Сиера Невада върху специална шейна, с която преминава 80 километра само с използването на ръцете си.

Между 1986 и 1991 година, Марк е директор по програмите за улеснен достъп на хора с увреждания в Национален парк Йосемити. По това време той написва и своята автобиографична книга „Завръщане към катеренето“, в която разказва за своята борба, за оцеляването му след инцидента, който го оставя инвалид и за това, как един спортист може дори и с инвалидна количка да изкачва отвесни скали. Той разработва собствена марка оборудване, което е адаптирано към нуждите му в алпинизма и също така разработва програми, с които се стреми да вдъхновява и мотивира хора, които са изпаднали в подобна на неговата ситуация в живота.

Страстта на Уелман към спорта и природата го карат да заснеме редица клипове със своите постижения, за да покаже, че границите и инвалидните колички са само в главата, когато човек има желание за приключения, вдъхновен е и няма намерение да се предава, тогава живота продължава с пълна сила. Неговите клипове включват демонстрации от негова страна на катерене, ски спускания, каяк, ветроходство, сърфинг, гмуркане, делтапланеризъм и други. Клиповете са съчетани с песни, създадени от текстописци и композитори с различни увреждания.

През август 1996 година, Марк отново демонстрира своите способности пред света, като получава честта да запали огъня на Параолимпийските игри в Атланта. Той се изкачва по 40-метрово въже с факла в ръка и дава началото на Олимпиадата за хора с увреждания, пред очите на целия свят.

На 19 юли 1999 година, Марк отново изкачва стената Ел Капитан, което се случва 10 години след първото й покоряване от него и неговия приятел Майк Корбет. Той нарича това юбилейно изкачване „Завръщане към предизвикателството“.

Марк Уелман е говорител на американската спортна федерация за хора с увреждания и е съветник по физическа подготовка и спорт на губернатора на Калифорния. Член е и на отбора „Разбивачи на бариери“, занимаващ се с екстремни спортове.

Той не спира да спортува, постоянно окуражава своите слушатели да гонят мечтите си, поставяйки пред себе си все по-високи и по-високи цели.  

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъмЗдравни съветиЛайфстайлСоциални грижиНовиниЛюбопитноСнимкиАнкетиАлт. медицина