Начало Спорт Влез във форма Спорт в свободното време Катеренето - тренировка за тялото и ума

Катеренето - тренировка за тялото и ума

Катеренето - тренировка за тялото и ума - изображение

Все повече хора търсещи нови преживявания и цялостна тренировка за тялото и ума се насочват към катеренето. Макар до скоро катеренето да беше запазена територия само на любителите на екстремни преживявания, то става все по масов спорт благодарение на новите съоръжения за спорно катерене. Така всеки, който има желание да избяга от еднообразното ежедневие, може да практикува катерене в близост до дома и то заедно с цялото семейство.

Какви са разновидностите на катеренето?

Катеренето първоначално се използвало само в алпинизма и планинарството с цел изкачване на трудни участъци. От 80-те години на миналия век започва да се обособява като спорт и да се практикува за удоволствие и със състезателна цел в различни форми и стилове.

Най-популярните от тях са:

  • Боулдър: Катерене на ниска височина без въже, често над обезопасяващ матрак
  • Kатерене на изкуствени стени: Извършва се на специални изкуствени стени, обикновено в катерачни зали.
  • Соло: Свободно катерене, обикновено без въже, на голяма височина
  • Скално катерене: Традиционно катерене на открито използващо въжета и осигуряване.
  • Ледено катерене: Изкачване на замръзнали скали и водопади

От кого може да се практикува катерене?

Почти всеки може да практикува катерене на аматьорско ниво. В групите по катерене за начинаещи могат да се включат хора всяка възраст, физическа форма и способности, в това число и хора с физически и умствени увреждания. Има курсове специално за деца, а не е необичайно катерене да практикуват и хората от третата възраст.

Въпреки, че има имидж на спорт искащ здрави мускули, за катеренето не нужна само физическа сила. Добрата техника е също толкова важна, колкото и физическата форма, а уменията за анализ, концентрация, преценка и търпение са основни за катеренето. Комбинативното мислене, решаването на проблеми и позиционирането на тялото в много от случаите е много по-важно от грубата сила при изкачването.

Именно поради въздействието си върху цялото тялото, в развитите държави съществуват центрове за катерене със специално обучени инструктори, които имат опит в рехабилитацията и работата с хора с физически и психически увреждания.

Кои физически качества развива катеренето?

При катеренето се натоварват активно почти всички мускулни групи както в горната, така и в долната част на тялото. В това число влизат мускулите на гърба, корема, ръцете и краката. Именно поради това редовното катерене увеличава мускулната сила и издръжливост на цялото тяло. В допълнение на това се развива и гъвкавостта, координацията и баланса.

На какво друго ни учи катеренето?

Пътят на катерача е като логически пъзел, който изисква добро планиране и взимане на правилни решения, за да бъде решен. Начинаещите обикновено не планират маршрута си, но с натрупването на опит, те се научват да визуализират предварително маршрута и трудните участъци, и мислено да ги преодоляват. Това позволява на човек да развива своите умения за решаване на проблеми, аналитичното мислене, концентрацията и решителността при различни ситуации. Също така катеренето помага за изграждане на увереност, самочувствие и чувство на успешност и удоволствие от постигане на целите. Освен това социалния фактор и работата в екип при катерене помагат за изграждане на силни контакти и доверие между хората.

Как да започнем да се занимаваме с катерене?

Обикновено хората правят първия си контракт с катеренето в закрити зали. Това е много добър вариант, защото такива центрове имат инструктори и нужната екипировка. За допълнителните неща, които трябва вие да си закупите, като обувки, може да се посъветвате с инструктора в залата.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпортСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...Спорт и туризъмНовиниПсихологияИнтервютаСоциални грижиДиетиЗаведенияФизиологияТестовеАнкетиОбразованиеОрганизацииСпециалистиНормативни актовеПроизводителиЛеченияРецептиБотаника