Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Насоки за създаване на индивидуална тренировъчна програма за спортисти с увреждания

Насоки за създаване на индивидуална тренировъчна програма за спортисти с увреждания

Насоки за създаване на индивидуална тренировъчна програма за спортисти с увреждания - изображение

Какви елементи трябва да бъдат включени в програмата за тренировка на хората в неравностойно положение? Въпросът изглежда достатъчно прост, но много често той не намира еднозначен отговор. Например, съществуват програми за бягане, които са внимателно пригодени към нуждите дадения човек, който се опитва да се възстанови, като тези програми имат за цел да повишат неговата скорост на придвижване, сила и гъвкавост. Има и рехабилитатори, които препоръчват да се правят бързи спускания по хълм с голям наклон, като се носи раница пълна с камъни, като целта е да се стресират костите и това да доведе до бързото им възстановяване, което за мен не е особено подходящо за хора, които дълго време не са били в състояния да тренират поради претърпян инцидент.

Когато говорим за създаването на тренировъчна програма, особено такава за атлети с увреждания, не всеки фитнес треньор може да ви бъде от полза, тъй като тук са необходими малко по-различни познания. Тук трябва да се отчетат индивидуалните нужди и интересите на дадения човек и какви цели очаква той да постигне. Планът трябва да включва следните основни принципи за тренировка:

  • Честота – Колко често трениращият може да практикува? Има ли рискове за здравето му, свързани с прекалено много или прекалено малко тренировки?
  • Продължителност – Колко дълго трениращият може да бъде ангажиран в тренировъчния процес?
  • Специфичност на тренировката – Когато всеки един от нас тренира, той предизвиква различни физиологични системи в тялото си, с цел да ги направи по-ефективни и по този начин да подобри физическата си форма. Добре развитите тренировъчни програми могат да включват елементи, които се фокусират върху бързината, силата, баланса, гъвкавостта и продукцията на аеробна и анаеробна енергия. Уникалните физически способности на хората с увреждания изискват от треньора да адаптира или да промени дадени упражнения, за да се извлече максимума от тяхното включване в тренировъчния план.
  • Интензитет на тренировката – Колко усилено трябва да работи спортистът с увреждане? Това е сложен въпрос, чийто отговор зависи от уменията, мотивацията и готовността на трениращия да приема все повече и повече предизвикателства. Някои спортисти са в състояние да работят при висока сърдечна честота, докато за други е препоръчително да не повишават пулса си над определена граница, което означава, че те не трябва да се натоварват прекалено силно.
  • Прогрес в тренировките – Когато даден спортист подобрява състоянието си, тогава треньорът трябва да промени концепцията на тренировката му, съобразено с поставените цели. Ако се забележи, че тези цели вече не са достатъчно предизвикателни, тогава се поставят по-високи и през цялото време се правят записи, които да изградят един цялостен мониторинг на тренировъчната програма, за да може треньорът да преценя своята степен на намеса.

Имайки предвид тези елементи в тренировъчната програма за спортисти с увреждания, всеки рехабилитатор или треньор ще бъда в състояние да подобри физическото, социалното и емоционалното състояние на своя подопечен, с което пък последният ще успее да постигне своите житейски и спортни цели.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиНовиниСпортЛайфстайлИсторияЛюбопитноЛеченияОрганизацииАнкетиКлинични пътекиАлт. медицинаЗдравни съветиОбразованиеСнимкиНормативни актовеБотаникаХранене при...