Начало Спорт Спортна енциклопедия Спортни съоръжения Голф комплекси Пайн Вали голф клуб

Пайн Вали голф клуб

Пайн Вали голф клуб - изображение

Пайн Вали голф клуб е игрище за голф, намиращо се във Пайн Вали, Кемдън каунти, в южната част на щата Ню Джърси (САЩ). В последните класации, то заема първото място, както в съединените щати, така и в света.

История на голф игрището

Пайн Вали е създаден през 1913 година от група голфъри аматьори от Филаделфия. Те закупуват 0,7 квадратни километра земя дълбоко в боровите гори в южната част на Ню Джърси, която е достатъчно песъчлива, за да може на нея да се изгради игрището. Джордж Артър Кръмп, който познава добре гората заради страстта си към лова се заема да проектира дизайна, като се цели да се постигнат някой точно определени характеристики като например:

  • Не трябва да има дупка, която да бъде успоредна на предходната на нея.

  • Не трябва да има две последователни дупки, които да имат една и съща посока на удара.

  • Играчите не трябва да виждат никаква друга дупка, освен тази, на която играят.

  • На играчите трябва да им се наложи да играят с всички клъбове в чантата им, за да завършат целия курс на игрището.

Проектът се оказва голямо предизвикателство за Кръмп, може спокойно да се твърди, че той го превръща в своя мания. Продава хотела си във Филаделфия и парите влага в създаването на Пайн Вали голф клуб. Блатата, които пречат на игрището са пресушени, а 22000 дървета са извадени със специални парти лебедки и преместени с помощта на конски впрягове. Всичко това е направено в момент, в който голф игрищата са правени на много по-подходящи терени, където е било нужно само да се направят изкопи за пясъчните бункери, заради което това игрище е наричано „Лудостта на Кръмп“ от някои. Първите 11 дупки са отворени неофициолано през 1914 година, но дизайнерът на курса умира през 1918 година и дупките с номера 12, 13, 14 и 15 оставан недовършени от него.

По-късно, Пайн Вали увеличава своята площ до 2,4 квадратни километра, 1,7 от които са девствени гори. Курсът е завършен от някой от най-известните за времето си дизайнери на голф игрища. Клубът разполага с къс курс от 10 дупки, които са проектирани от Том Фацио и Ърнест Рансъм ІІІ. Като цяло, Пайн Вали е частен клуб, в който могат да играят само неговите членове, а гости се приемат само тогава, когато са придружавани от някой от членовете.

Клубната къща

Въпреки, че е богата на традиции, къщата е просто устроена и доста обикновена. Централно място в нея заемат Великата стая и бара. Около тях има също така магазин за пособия за голф , няколко помещения за хранене, главна трапезария, стая на борда на директорите на клуба и вътрешен двор. Портретите на Кръмп са навсякъде, а около тях могат да се видят снимки и голф аксесоари, напомнящи за историята на Пайн Вали. На горният етаж има няколко стаи за гости, съблекални с шкафчета за членовете на клуба и техните гости, както и малък салон, наречен „Залата на Джон Артър Браун“.

Удобства на Пайн Вали

Клубът предлага трансфери от и до летище. Летището в Кемдън каунти също може да поема корпоративни самолети и се намира само на километър и половина от Пайн Вали. Местата за настаняване са няколко, включително шест вили, пристройки към основната къща, общежитие, новата хижа, която е построена през 2006 година, къщата построена в чест на стогодишнината на клуба, както и още няколко по-стари къщи.

Курсът на Пайн Вали голф клуб

Игрището може да предложи едно задоволително ниво на трудност, като всяка дупка изисква много прецизно поставяне на топката при удара, за да може да се прати тя в грийна, тъй като по курса има много капани и неравности. Пайн Вали разполага с най-добрите дупки с пар 5 и пар 3 в света, като игрището може да се гордее и със своя слоуп индекс от 155. Запазената марка на Пайн Вали е петата дупка с пар 3, при която се изисква да се направи добре премерен 200-метров удар, при който да се прехвърли езерото и да се уцели малкият, неравен и разположен върху склон грийн. Ето защо, тази дупка се нарича „Адският половин акър“. Седмата дупка с пар 5 пък има най-широкият пясъчен бункер, който не е разположен в игрище около море или океан. Най-дълбокият бункер на игрището е на дупка номер 10, която има пар 5. Последната осемнадесета дупка също е изключителна. Тя съдържа в себе си съвкупност от елементите на всички останали дупки и е един перфектен завършек на курса.

Членството в Пайн Вали голф клуб

Това е един много специален клуб, който могат да участват само мъже, които са получили специална покана от борда на директорите. В цял свят има само 930 човека, които са получили такава покана, като списъкът се пази в тайна. Единственият начин да се играе на това голф игрище е някой от членовете да покани свои гости и лично да ги придружи. Ако гостите са жени, играта може да се осъществи единствено в неделния следобед.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСпорт и туризъм