Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Грешки при загрявката, които саботират тренировката ви

Грешки при загрявката, които саботират тренировката ви

Грешки при загрявката, които саботират тренировката ви - изображение

Вие сте атлет или любител на фитнеса и знаете, че загрявката е един от най-важните елементи, които подготвят тялото ви за предстоящите натоварвания – както обичаме да се изразяваме, това е двигателят, който завърта кръвта и повдига пулса на сърцето до необходимия работен ритъм. И въпреки всичко това, много от трениращите не отделят достатъчно време за добра загрявка или я правят правилно само когато имат достатъчно време или се сетят за нея. Неправилното загряване на тялото е най-прекия път към контузиите, а също така и към липсата на ефективност на тялото. След като то не е било подготвено адекватно, то от това следва, че то няма да действа при най-високия си потенциал.

Грешки при загрявката

Грешка №1: Загрявате непоследователно

Много често, трениращите правят загрявка само тогава, когато се чувстват по-сковани, за да могат да раздвижат мускулите и ставите си, но ако мускулите им са в добра кондиция, те директно преминават към същинската тренировка. Ако и вие сте така, просто променете мисленето си! Загрявката е точно толкова важна, колкото и самата тренировка. Същинската сесия има за цел да изгради по-здраво тяло и дух, а загрявката... Тя ще ви ги съхрани за по-дълго време.

Грешка №2: Ускорявате дейността си прекалено много по време на загрявката

Повечето трениращи си имат няколко загряващи упражнения, които използват винаги. Проблемът идва тогава, когато тези движения не се изпълняват с нормалното им темпо, а просто се преминава през тях набързо, колкото за отбиване на номера и отчитане на загряване. Това е най-добрата рецепта за истинско бедствие за тялото. Гледайте на загрявката толкова сериозно, колкото и на същинската тренировка! Започнете бавно, така че да сте сигурни в това, че ще извлечете максималните ползи за мускулите и ставите си! Плавния преход към интензивното натоварване няма да стресира тялото и така ще го предпазите от контузиите.

Грешка №3: Фокусиране само върху 1 част на тялото

Малко стречинг за краката, няколко навеждания напред с докосвания на земята с пръстите на ръцете и вече сте готови. Грешка! Не трябва да се фокусирате само върху загряването на мускулната група, за която ще работите. А останалите мускули, които не са фокус на упражненията, но пък ги подпомагат? Те нямат ли нужда от подготовка? Затова, насочете се към всички мускули, които знаете, че ще вземат участие в упражненията, дори и най-малките! Това е много важно.

Загряването е ключов елемент от вашата тренировка. Не го пренебрегвайте и тялото ви ще ви се отблагодари подобаващо!

По статията работи: Костадин Йочев

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлПсихологияРецептиЛюбопитноСоциални грижиДиетиНовиниХранене при...